Uputstvo ostaje na snazi

Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija trenutno ne planira da preispita administrativno uputstvo koje, između ostalog, zabranjuje nošenje vjerskih uniformi u školama, kaže zamjenik ministra Dukagjin Pupovci i dodaje da bi sva djeca trebalo da imaju mogućnost da pohađaju školu, prenosi Reporteri.

"Ne želimo sada da šaljemo pogrešne poruke javnosti u vidu da naše škole nisu sekularne, jer one to jesu i to mora da se poštuje, prava djece da pohađaju školu mora da se poštuje. Ponekad se dešavaju slučajevi i situacije koje su za nas nepoželjne, ali mislim da se brzom reakcijom one rješavaju. Za sada nećemo preispitivati administrativno uputstvo", rekao je Dukagjini.

Dodao je da pomenuta uputstva postoje od 2008. godine.

"Vi mislite na posljednju verziju iz 2014. godine gdje je jedna od zabrana, pored mobilnog telefona, ekstravagantne odjeće i tako dalje, nošenje vjerske uniforme, odnosno onoga što smatramo vjerskom uniformom. Sada je veliki znak pitanja u kojoj mjeri je marama dio vjerske uniforme, ali jedno se mora poštovati, a to je da svoj djeci treba dozvoliti da idu u školu", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri