Narušen kredibilitet dijaloga

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani iznela je oštre optužbe na račun Evropske unije, rekavši da je tokom procesa dijaloga, prošle godine, EU pokazala pristrasnost prema Srbiji, piše Gazeta express.

"Vjerujem Evropskoj uniji kao posredniku, ali EU je u posljednjih godinu dana u mnogo slučajeva pokazala pristrasnost prema Srbiji. Ima slučajeva kada su izašli u susret Vučiću uprkos njegovom autokratskom ponašanju i ima slučajeva da Kosovo nije tretirano kao ravnopravna strana", rekla je Osmani.

Osmani je rekla da se takva praksa mora promjeniti da ne bi bio narušen kredibilitet dijaloga i Evropske unije.

"Naš stalni zahtjev je da se tako nešto promjeni, ako se ne promjeni onda je narušen kredibilitet procesa dijaloga, narušen je kredibilitet EU", rekla je Osmani za ATV.

Predsjednica Kosova izjavila je i da izbori u Srbiji nisu doneli ništa novo po pitanju rukovodstva.

"Naravno da ne vjerujem da je neko očekivao nešto novo znajući da je tamo već odavno instalirana de fakto autokratija, gdje nema ni civilnog društva, ni slobodnih medija, niti slobode misli i izražavanja, a još manje opozicije koja bi mogla da se suprotstavi Vučićevoj autokratiji", rekao je Osmani.

Ona je ponovila da su u Srbiji nema razlike između vlasti i opozicije "u odbrani Putina".

"Naprotiv, ako pogledamo stav koji Srbija dosljedno ima u odnosu na Rusiju, vidimo da je to jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj su i vlast i opozicija u potpunosti saglasni oko postupaka Putina i Rusije u Ukrajini", dodala je Osmani.

Predsjednica je ocjenila je Srbij vodi i da će je voditi i nadalje "mentalitet iz devedesetih".

"Dokazano je da Srbiju vodi mentalitet 90-ih. Činjenica da će je nastaviti da je vodi bivši Miloševićev ministar propagande dokazuje da nažalost nije bilo prostora za društvenu ili političku transformaciju koja bi u suštini išla u prilog vrednostima koje zastupa Evropska unija i druge organizacije koje su zasnovane na vrijednostima", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express/Reporteri