Politički analitičar

Politički analitičar Belul Beqaj izjavio je za Kosovo onlajn da poslije izbora u Srbiji ne očekuje bolje i kvalitetnije odnose sa Kosovom, a kako ocjenjuje i budućnost dijaloga je dovedena u pitanje.

Nakon što je premijer Kosova Albin Kurti zabranio održavanje srpskih izbora na Kosovu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je došao kraj Briselskog sporazuma, pa je samim tim, smatra Beqaj, i budućnost dijaloga dovedna u pitanje.

"To je jasan signal da se budućnost dijaloga, odnosno budućih sporazuma, dovodi u pitanje. Mislim da je to realna stvar, da se neće nastaviti uspješan dijalog", rekao je on.

Beqaj ocjenjuje i da u Srbiji nije došlo do "katarze".  

"Sama činjenica da se još uvijek veličaju ratni zločinci, general Vladimir Lazarević, i da oni čak postaju kandidati za potencijalnu vlast, govori da u Srbiji nije došlo do katarze. Mislim da je još uvijek taj preovlađujući mentalitet razlog zbog čega imamo takvu situaciju i ne vidim da ćemo imati druge kvalitetne odnose, jer su svi kandidati bili više-manje jasni da neće priznati Kosovo. Po tom pitanju su se usaglasili", ukazuje on.

Situacija u Srbiji, kako smatra, indirektno je povezana sa situacijom invazije Rusije u Ukrajini.

"Ukoliko dođe do kobnog završetka Putinove agresije u Ukrajini, mislim da će se to indirektno odraziti na Srbiju i pretpostavljam da će to dovesti do određenih preispitivanja po mnogim pitanjima, a neka od njih odnose se na RS (entitet u Bosni i Hercegovini) i Kosovo", kaže Beqaj.

Što se tiče albanskih stranaka koje su odvojeno učestvovale na izborima u Srbiji, ovaj analitičar smatra da su napravile grešku.

"Mislim da su napravili grešku jer su izašli odvojeno na izbore. Trebalo je da se ujedine. Pretendovali su da imaju tri poslanika, ali ostaće sa jednim ili možda dva. Mislim da oni treba da urede odnose ukoliko žele da budu uspješniji i kao poslanici i kao faktor koji može da utiče na srpske procese", zaključio je Beqaj.

Izvor: Kosovo Online