Protesti i štrajkovi

Kosovo rizikuje da bude uvučeno u socijalne nemire zbog Nacrta zakona o platama, jer su sindikalci različitih javnih sektora upozorili na proteste i štrajkove, kao vid pritiska da se taj prijedlog zakona što prije usvoji, prenosi Reporteri.

Zakon o platama je odobren u februaru 2019. godine i stupio je na snagu sljedećeg mjeseca. Ali, mjesec dana prije nego što je počela njegova primjena, u januaru 2020. godine institucija Ombudsmana poslala ga je Ustavnom sudu na ocjenu usklađenosti sa Ustavom Kosova.

Sud je utvrdio da Zakon nije u skladu sa 11 članova Ustava i da je prouzrokovao "poremećaj podjele vlasti na štetu pravosuđa i nezavisnih institucija". Zakon je ukinut i od tada su izmjene na čekanju, uglavnom zbog političkih dešavanja.

Zvaničnici Vlade Kosova rekli su za Radio Slobodna Evropa da je nacrt zakona sada u završnoj fazi izrade i da se njihovo usvajanje očekuje sljedećeg mjeseca. Takođe su obećali javne konsultacije o tome.

Nakon usvajanja od strane Vlade, zakon mora biti usvojen u Skupštini, potpisan od strane predsjednika i objavljen u službenom listu.

Nacrt zakona o platama predviđa povećanje plata na osnovu koeficijenta, odnosno dužnosti zaposlenih u javnom sektoru. Do njegovog usvajanja i sprovođenja, različiti sindikati su tražili od Vlade da, pored mjesečnih zarada, izdvoji dodatna sredstva.

Oni su, kako navode, neophodni, zbog rastuće inflacije. Prošlog mjeseca inflacija na Kosovu dostigla je 7,5 odsto, u poređenju sa 0,7 odsto u februaru 2021.

Savez samostalnih sindikata Kosova najavio je protest u Prištini, za 8. april, ukoliko Vlada Kosova ne donese rješenje za nacrt zakona o platama. Sindikat zdravstva je saopštio da će 7. aprila odlučivati o "sindikalnim akcijama", a Sindikat obrazovanja saopštio je da će sačekati sastanak sa vladinim zvaničnicima do 2. aprila - u suprotnom će stupiti u štrajk. Sindikat administrativnog osoblja u pravosudnom sistemu rekao je da izvršnoj vlasti daje rok do šest mjeseci.

Posljednji jednodnevni štrajk Savez sindikata zdravstva Kosova održao je 25. novembra 2021. godine, upravo sa zahtjevom za povećanje plata. Plata ljekara specijaliste na Kosovu trenutno iznosi 600 eura, a sa ukinutim zakonom bila bi 1.195 eura.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rrahman Jasharaj kaže da institucije nisu dale informacije o fazi izrade nacrta zakona o platama.

"Najveće nezadovoljstvo je zašto Vlada zatvara vrata i izlazi iz dijaloga sa Ujedinjenim sindikatom i drugim sindikatima. Ovaj dijalog nedostaje i to stvara dodatne tenzije, jer nemamo zvanične odgovore na mnoga pitanja", kaže Jasharaj za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, ovaj sindikat traži od nadležnih organa da izdvoje dodatna sredstva - 100 eura mjesečno za sve zaposlene u sistemu obrazovanja i kulture, dok se ne osnaži i primjeni nacrt zakona o platama.

Ukinuti zakon predviđao je povećanje plate nastavnika u osnovnoj školi sa 470 eura na 612 eura, profesora srednje škole od 525 do 621 euro, a univerzitetskih asistenata i profesora od 1.070 do 1.338 eura.

Zaposleni u sudskim i tužilačkim upravama štrajkovali su od 1. do 18. marta, tražeći i povećanje plata.

Predsjednik Udruženja sindikata Osnovnog suda u Prištini Naim Rustemi kaže da je njihov glavni zahtjev bio da se u okviru Nacrta zakona o platama, plate zaposlenih u administraciji približe platama sudija i tužilaca.

Prema njegovim riječima, prosječna plata administrativnog osoblja je oko 400 eura, a sudija i tužilaca od 1.800 do 2.700 eura.

Do primjene Zakona o platama, Rustemi kaže da sindikat koji vodi, zahtjeva i dodatnih 150 eura mjesečno za svakog zaposlenog u administraciji, kao i plaćanje dnevnih obroka i putovanja.

Rustemi kaže da je štrajk suspendovan kako bi vladi dali rok od šest mjeseci da ispuni zahtjeve njegovog sindikata.

"Ako na kraju budemo nezadovoljni Nacrtom zakona o platama, onda je krajnja mjera štrajk, jer je štrajk obustavljen, nije prekinut", rekao je Rustemi za Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnici Vlade Kosova rekli su da će javne konsultacije o Nacrtu zakona o platama početi u martu, kada će biti pozvani svi sindikati, mediji i civilno društvo. Međutim, do kraja ovog mjeseca nije bilo najave takve debate.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri