Predsjednica Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani ocjenila je da ruski predsjednik Vladimir Putin ima svoje kandže duboko i čvrsto ukorenjene u regionu kroz uticaj koji ima na "svog zastupnika", Srbiju, za koju navodi da je intenzivirala napore da destabilizuje Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, prenosi britanski Economist.

Ona je u autorskom tekstu navela da dok su oči svijeta s pravom uprte u Ukrajinu, u srcu Evrope postoji još jedna značajna prijetnja koja tutnji ispod površine i da Srbija danas predstavlja značajnu pretnju stabilnosti u Evropi.

Prema njenim riječima, odnos Rusije sa "najratobornijim i najproblematičnijim liderima Zapadnog Balkana" u Srbiji i BiH, nije tajna.

"Nivo vojne i političke podrške koju Rusija posebno pruža Srbiji je značajan i trebalo bi da uzbuni od Ankare do Londona i Berlina do Vašingtona", smatra Osmani.

Kako je navela, potpuno odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji nije iznenađenje i otkriva gde je njena lojalnost zaista.

"Sada je vrijeme da jasno kažemo gdje se nalazimo: Kosovo i njegovi partneri širom sveta su na strani Ukrajine, dok je Srbija izabrala da stane na stranu Putina", dodala je ona u autorskom tekstu za Economist.

Osmani kaže da je tokom proteklih nekoliko godina Srbija povećala svoju političku, vojnu i ekonomsku saradnju sa Rusijom na nivoe koji ranije nisu zabilježeni, čak ni pod režimom Slobodana Miloševića.

"U našem dijelu svijeta mir i stabilnost su postignuti velikom žrtvom, uključujući i gubitak mnogih nevinih života. Moramo učiniti sve da ga održimo, a to znači govoriti istinu kada smo suočeni sa svakodnevnom agresijom našeg susjeda Srbije", rekla je Osmani.
Predsjednica je navela da su događaji u Ukrajini podsjetnik da "nikada ne smemo biti ravnodušni pred autokratijom ili kada su naše vrijednosti i saveznici ugroženi".
 
"Ne radi se o 'mi' i 'oni', ovo je još jednom podsjetnik svima nama da je prijetnja demokratiji na jednoj teritoriji prijetnja svima nama", dodala je Osmani.

Evropski kontinent je, kaže Osmani, u krizi jer je Vladimir Putin otkinuo suverenitet Ukrajine do te mjere da danas negira njen teritorijalni integritet i njeno pravo na postojanje. Dodala je da ruski predsjednik vodi opasnu imperijalističku politiku koja dozvoljava jednoj zemlji da bira sudbinu druge samo zato što ima vojnu moć.

"Ovaj rat je Putinov način testiranja demokratskog svijeta i pokušaj da se slomi naš demokratski duh. Umjesto toga, rat je okupio demokratski svijet na način koji nije bio svjedočan decenijama. Način na koji svi nastavljamo da reagujemo – velike i male zemlje – neće definisati samo budućnost Ukrajine, već budućnost Evrope i svijeta. Svaki odgovor se ne odnosi samo na narod Ukrajine, već i na vrstu svijeta u kome želimo da živimo, i na kolektivnu poruku koju šaljemo autokratama svuda", navela je Osmani.

Ona je rekla da je gledanje potresnih slika neselektivnih i nehumanih napada na nedužne ukrajinske civile i hrabre otpornosti onih koji se bore za svoje živote i brane svoju državnost, bio težak podsjetnik na mračnu prošlost za narod Kosova.

Izvor: Economist.com/Kosovoonline