Zamjenik ministra trgovine i industrije

Zamjenik ministra trgovine i industrije Getoar Mjeku rekao je da su nelojalna konkurencija i zloupotrebe preduzetnika na tržištu razlozi za enormna poskupljenja pojedinih proizvoda na Kosovu i da takvo ponašanje treba kazniti po zakonu, prenosi Koha.

Mjeku je na KTV rekao da su za to predviđene novčane kazne od 5.000 do 15.000 eura, ali da nije isključena mogućnost i većih kazni.

"Identifikovali smo uporne prekršaje u nekim lancima supermarketa koji su iskoristili nepravedan uticaj koji imaju na potrošača tvrdeći da postoje ograničene količine određenog proizvoda. Ovo je u skladu sa našim ranijim nalazima u praćenju tržišta. Izlaskom na teren i konkretnim merama tržišna inspekcija je stupila u funkciju. Ovde imamo nelojalnu konkurenciju, zloupotrebu položaja ovih preduzetnika na tržištu. To treba kazniti na način predviđen zakonom", rekao je Mjeku.

Prema njegovim riječima, Vlada je preduzela mjere tamo gdje je to dozvoljeno važećim zakonima o kontroli cijena, kao što je ograničavanje marže na naftne derivate.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore