Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je EU da nema ravnopravan pristup Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga, u smislu sprovođenja do sada potpisanih sporazuma, prenosi Klan Kosova.

"Ono što čujemo od EU je insistiranje da Kosovo primjeni sporazum, ne čujemo da govore Srbiji da sprovodi sporazume koje je potpisala. Ako se jedna strana tretira kao razmaženo dijete, u ovom slučaju Srbija, to pokazuje da se strane ne tretiraju jednako", rekla je Osmani na RTK.

Ona je dodala da je nedavno specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posjetio Mutivode, gdje je pozvao na primjenu sporazuma o integrisanim prelazima. Dodala je da je taj sporazum Kosovo primjenilo, a Srbija nije.

Osmani je iskazala spremost Kosova da učestvuje u dijalogu sa Beogradom i navela da Kosovo nikada nije odbijalo sastanke i da je svaki put bilo konkretnih prijedloga i zahtjeva.

Ona je rekla da se ne pominje koliko tačno ima dokumenata iz ovog procesa od njegovog pokretanja 2011. godine.

"Rečeno je da postoje 33 sporazuma, ali ima više od sto dokumenata nastalih u Briselskom procesu koje analiziramo. Neki su sporazumi, neki su planovi za implementaciju, neki su zaključci posrednika, neki se nazivaju refleksije medijatora. Ako ih sve analiziramo, vidimo da je iz ovog procesa Kosovo sprovelo više od 99 odsto dogovora i obećanja koje je dalo. Sporazum o Zajednici  (ZSO) Kosovo nije primjenilo, poništio ga je Ustavni sud. Srbija ima mnogo sporazuma koje nije sprovela", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova