Završni izvještaj

Izborna posmatračka misija EU na Kosovu za lokalne izbore 2021. godine predstavila je završni izvještaj sa 23 preporuke, prenosi Ekonomija onlajn.

Šef misije Lukas Mandl rekao je na konferenciji za novinare da su prošlogodišnji loklani izbori na Kosovu bili relativno dobri i čestitao Centralnoj izbornoj komisiji na njihovoj dobroj organizaciji.

Na predstavljanju izvještaja rečeno je da su poštovane osnovne slobode izbora, a Mandl je rekao da izvještaj predstavlja nalaz i analizu kvartalnih zapažanja misije EU i da uključuje 23 preporuke.

"Misija EU je izuzetno dobro ocjenila glasanje u dva kruga. Naš izvještaj nudi 23 preporuke, uključujemo sve aspekte izbornog procesa“, rekao je on.

Mandl je izvdvojio šest preporuka koje su po njemu najvažnije, a koje se odnose na transparentnost u finansiranju političkih partija i na kampanju, registrovanje birača u inostranstvu, kao i na blagovremeni izbor članova odbora.

"Što se tiče onlajn kampanja, preporučujemo da se reguliše zakonom. Što se tiče pritužbi, preporučujemo da postoji odredba za osporavanje konačnih rezultata", rekao je Mandl.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online