Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da bi pismo američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, u kojem se navodi da je neophodan novi format dijaloga koji bi rezultirao obostranim priznanjem, "moglo biti ključ za problem dijaloga”, prenosi Koha.

Arifi je istakao da je neophodna pomoć SAD da bi bila rješena i politička i pravna pitanja bez kršenja Ustava.

On je dodao da su SAD najavile da neće dozvoliti da se ugrozi ustavni poredak ili suverenitet Kosova, pa to pokazuje da nema veće garancije.

"Pismo Blinkena govori o reformi dijaloga, kako bismo što prije došli do međusobnog priznavanja, a Evropska unija je zatražila pomoć SAD. Amerika je samo posrednik i pomaže da EU da izvrši pritisak na strane da se dogovore. Cilj je da se zatvori zapadnobalkanski front i da se zemalje integrišu u Evropsku uniju", kazao je Arifi i dodao da sankcije nisu slučajno uvedene Bosni i Hercegovini.

"Ne zaboravimo da je Gabriel Escobar izuzetno zreo i viješt političar. U pismu gospodina Blinkena navedeno je da se Vladi Kosova nudi pomoć ako je zatraže. Trebalo bi da tražimo pomoć kako da upravljamo političkim pitanjima, posebno pravnim pitanjima, kako ne bismo imali problema sa kršenjem Ustava. Budući da je rekao da SAD neće dozvoliti da se ugrozi ustavni poredak i suverenitet, nema veće garancije za nas“, dodao je Arifi.

Prema njegovim riječima, posjete izaslanika SAD i EU Kosovu donele su prvi put jasne poruke ovako visokih diplomata zahtevajući kuda bi trebalo da ide dijalog.

"Prva iznenađujuća poruka je da je EU molila SAD da zajedno izvrše pritisak zarad postizanja sporazuma. Prva poruka je ujedinjenje za proces dijaloga i ovo je dostignuće. Druga poruka je bila da će ZSO ostati bez izvršnih ovlašćenja. Posljednje je bilo da proces dijaloga treba da se završi međusobnim priznavanjem“, rekao je on.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, Arifi smatra da Kosovo treba da bude veoma oprezno, da je vrijeme najveći neprijatelj jer problemi neće prestati.

"Moramo biti oprezni jer nismo moćna država. Mi smo politički i ekonomski izolovani”, zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore