Traži se rješenje

Nepristupačnost obrazovnih ustanova i nedovoljan broj asistenata glavne su prepreke školovanja djece sa posebnim potrebama. Roditelji ovih mališana uporno traže od vlasti da riješi ove probleme, a iz Vlade su obećali da će u roku od četiri godine biti zaposleno 500 asistenata koji će ovim mališanima pomagati da prate nastavu, prenosi Kosova press.

Učenik sedmog razreda Uran Ramani pohađa nastavu u školi "Mihal Grameno" u Kosovu Polju. U školi ne postoji lift, pa se njegova učionica nalazi u prizemlju.

U školu ga svakodnevno prati majka, a roditelji plaćaju asistenta koji mu pomaže u toku nastave.

Uranova majka Mimoza Bytyqi-Ramani kaže da su pristup i nedostatak asistenata glavni problemi sa kojima se suočavaju roditelji djece sa posebnim potrebama.

"Kao što ste vidjeli, učionica je pristupačna i lako je doći do nje. Ali, to ne znači da je ovako i na drugim mjestima. Nadamo se da će sve prostorije da budu pristupačne. Nedostaje toalet za osobe sa invaliditetom, kao i lift kojim možete ići i u druge učionice na spratu“, izjavila je Mimoza.

Ona kaže da se nada da će ove godine postati realnost obećanja da će se ovoj djeci obezbjediti bolji uslovi za školovanje.

"Nikada nismo dobili asisitenta od države, mi smo ga privatno angažovali. To sami plaćamo i teško nam, je da ih nađemo. Nedostaje i odgovarajući kadar, pa moramo da biramo između nekog ko je dobar i voljen, ali možda nema odgovarajuću stručnu spremu. Čekamo da se ta obećanja države ispune i da se omogući učenja“, ona kaže.

Predstavnik grupe za zastupanje djece sa posebnim potrebama "Hena" Eldin Gashi potvrđuje da je upravo nepristupačnost prva prepreka sa kojom se ova djeca suočavaju.

"Mi lobiramo da djeca sa invaliditetom dobiju pristupačne škole i da budemo uključeni  u društvo. Želimo da imamo najveće moguće olakšanje pristupu i da budemo inkluzivniji u društvu i da nemamo diskriminaciju ili predrasude prema nama kako bismo se osjećali što slobodnije“, kaže on.

Ministarka prosvete Arberie Nagavci izjavila je ranije da znaju za teškoće sa kojima se suočavaju djeca sa posebnim potrebama. Ona je najavila da će ove godine biti angažovano 100 asistenata.

Ministarka je dodala da će, u naredne četiri godine, prilagoditi škole djeci sa invaliditetom, kao i da će u tom periodu biti angažovano čak 500 asistenata za djecu sa posebnim potrebama.

Ipak, nije dovoljno samo zaposliti asistente, već je važno naći odgovarajući kadar. Rinor Qehaja sa Instituta Edguard smatra da je veoma važno da država uloži u profesionalni razvoj ovih stručnjaka.

"Najava zapošljavanja asisitenata nije dovoljna, neophodno je stručno usavršavanje ovih ljudi, a poslije toga procjena njihove posvećenosti i odgovornosti. Neophodni su asistenti koji imaju neophodne metodološke i pedagoške kapacitete da podrže ovu djecu tokom nastave,“ kaže Qehaja.

Prema njegovim riječima, ulaganja u školske zgrade  i dvorišta i njohovo prilagođavanje djeci sa posebnim potrebama trebalo bi da budu prioritet lokalne vlasti.

Ovu godine je Vlada proglasila za godinu osoba sa posebnim potrebama, a tokom cijele godine će biti organizovane brojne aktivnosti.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press