Suprotstavljena gledišta

I dok Vlada Kosova prvu godinu vlasti smatra uspješnom, rekavši da su ispunili sve prioritete koje su postavili za 2021. godinu, opozicija dijeli potpuno drugačije mišljenje.

Izvršna vlast kaže da su u prvih devet mjeseci vlasti uspješno vodili pandemiju i cijepljenje protiv COVID-19, spominjući oživljavanje ekonomije i procesuiranje 119 nacrta zakona u Skupštini. Dok opozicija kaže da se Vlada na čelu s Albinom Kurtijem tokom 2021. godine pokazala nesposobnom u upravljanju.

U međuvremenu, civilno društvo hvali izvrsno donošenje odluka izvršne vlasti, ali kaže da ne postoji kvalitativna pozadina da se vidi njihov uticaj.

Glasnogovornik vlade Përparim Kryeziu kaže za Kosovapress da bi se rad izvršne vlasti trebao ocjenjivati na temelju prioriteta koje su naveli u programu upravljanja. Navodi da su do sada održali 53 sastanka na kojima je doneseno 489 odluka i odobreno 119 nacrta zakona.

“U prioritetu upravljanja pandemijom, procjenjujem da je Vlada Kosova napravila izvanredan posao u svom upravljanju zbog činjenice da Kosovo danas ima najmanji broj novozaraženih, najmanji broj umrlih, posebno u odnosu na regiju. Ujedno ima i najveću stopu vakcinisanih. Što se tiče ekonomskog oživljavanja, evidentno je da Kosovo bilježi privredni rast bez presedana. Dvocifreno povećanje koje prati povećanje izvoza, povećanje carinskih prihoda i naplata od strane PAK-a”, kaže on.

Dok poslanik Demokratske stranke Kosova Ferat Shala, suprotno nalazu Vlade, izaziva sumnju u menadžersku nesposobnost izvršne vlasti.

“U stvarnosti, nema ispunjenja nijednog obećanja koje je dato, bilo u stranačkoj liniji ili političkom dužnosniku kao vlada. Nemamo ispunjenje ni zakonodavnih projekata, odnosno ni zakonodavnog i izvršnog programa. Imamo lošu situaciju, dodajte tome i druge utjecajne faktore koji su pogoršali državu, poput globalne energetske krize i pandemije. Zaista smo zabrinuti zbog nivoa neodgovornosti i menadžerske nepripremljenosti koju ova vlada ima", rekao je Shala.

Na kritike na nedostatak odlučivanja o važnim temama poput dijaloga i liberalizacije viznog režima, glasnogovornik Vlade kaže da iste ne ovise o izvršnoj vlasti.

“Veliki problemi poput liberalizacije viznog režima nisu sve u donošenju odluka vlade, ali ono što ovisi o vladi je da dokaže da je ozbiljna u borbi protiv kriminala i korupcije. Istovremeno dokazujemo svoju političku volju u reformi pravosudnog sistema. U ovom slučaju, dokazano je kroz unapređenje postojećeg zakonskog okvira i sada već izglasavanje koncept papira za proces provjere”.

“Dijalog je jedan od onih procesa koji ne ovisi sve o opredjeljenju i volji Vlade. Vlada je pokazala spremnost, ali i ozbiljan tretman koji je dala ovoj temi, čvrsto i jasno u svojim stavovima", dodaje.

U međuvremenu, Erblin Hoxha iz Pokreta FOL kaže da je izvršna vlast u prvoj godini imala nedostatak konsolidacije i funkcioniranja vlade.

“Vidjeli smo da je Vlada na svojim sjednicama donijela izuzetno brojne odluke, one nisu nužno vezane uz plan rada, jer ima problema koji se odmah nameću. U tom smislu i ako pogledamo brojke, ispada da postoji izuzetno velik broj odluka, ali koje nemaju kvalitativnu pozadinu o tome kakav je bio uticaj tih odluka, ali je u kvantitetu bio iznimno velik broj odluka koje je vlada donijela u ovih deset mjeseci, rekao je.

“Još uvijek imamo vrijeme kada pandemija dominira politikom Vlade, ali i resornim ministarstvimaa. U ovom slučaju vidjeli smo da je Vlada u tom pogledu donijela iznimno velik broj odluka. Što se tiče opšte dinamike, moramo shvatiti da se radi o novoj Vladi i do sada još razgovaramo na nekim pozicijama koje još nisu ispunjene i postoji potreba za novim kadrovima. To nam pokazuje da se ne radi o potpunoj konsolidaciji vlasti, gdje imamo svoje kritike na nefunkcioniranje vlasti u ovom periodu", kaže on.

/GazetaSinjali/