Lebibe Haliti, koja je prethodno bila načelnica Sektora za pravne poslove u Tržišnoj inspekciji, imenovana je V.D. glavnog tržišnog inspektora u Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine.

Portal Demokracia.com doznaje da je nova glavna inspektorica sestra poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Envera Halitija. Osim njegove sestre, Kurtijeva vlada je ranije "smjestila" prijatelja poslanika Envera Halitija na vrlo visokom položaju u Vladi Kosova. Riječ je o Besimu Imeriju, koji je imenovan na čelu Jedinice za praćenje javnih preduzeća.

Ljudi bliski vladajućoj stranci Pokret Samoopredjeljenje nastavljaju se zapošljavati i promicati u raznim državnim institucijama, nagrađivani visokim pozicijama.

Vlada Kosova prije dvije sedmice odlučila je da Lulzimu Syli ne produži mandat glavnog tržišnog inspektora, iako mu je tokom ove godine mandat produžen na četiri godine.

Kako bi dobili izjavu o njegovoj smjeni, mediji su kontaktirali bivšeg glavnog inspektora Sylu, no on nije bio dostupan za odgovor.





S druge strane, Vlada Kurti nije puno časila jer, kako doznaje Demokracia.com, na tu funkciju odmah imenovan član porodice poslanika Pokreta Samoopredjeljenje Envera Halitija. Na ovoj vrlo važnoj poziciji sada se nalazi njegova sestra Lebibe Haliti.

Medij je po tom pitanju pokušao kontaktirati novu glavnu inspektoricu Lebibe Haliti, ali se ona nije javljala na telefon.

Uz Lebibe Haliti, još je jedan član porodice Envera Halitija ranije bio na visokim pozicijama u kosovskim institucijama. Halitijev prijatelj, Besim Imeri, već neko vrijeme vodi Jedinicu za praćenje javnih preduzeća u Ministarstvu gospodarstva.

Kurti je, prije nego što je prvi put preuzeo vlast 2019. godine, hvalio Besima Imerija putem objave na Facebooku, sve dok nije potvrdio da se isti pridružio Pokretu Samoopredjeljenje.



Sjedeći za stolom ponovno smo vidjeli Kurtija i Imerija, ali ovaj put u Uredu premijera Kosova.

Prije samo nekoliko mjeseci, zajedno s ministricom ekonomije Artanom Rizvanolli, kao i zamjenikom ministra ekonomije Mentorom Arifajem, na sastanku su primili privremeni odbor KEK-a.



Otkako je preuzeo vlast, Kurti i njegovi suradnici više puta su kritizirani zbog nepotizma oko zapošljavanja članova porodica Pokreta Samoopredjeljenje u državnim institucijama.

Uz to, Kurtija mediji stalno podsjećaju na njegove izjave za vrijeme dok je bio u opoziciji, koji je kritizirao tadašnje vlasti zbog takvih postupaka.

“Porodica je kod kuće. Kad postane ministar, zamjenik ministra, poslanik ili direktor ili čak u opštini, sutra, prekosutra, ta osoba treba biti sama, a ne s cijelom porodicom (plemenom). Podoica je za svadbe, za privatno veselje. U ministarstvima nema svadbi", rekao je Kurti.