Netransparentnost, odugovlačenje

Jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se kosovske institucije susreću je dijalog sa Srbijom, pokrenut 2011. godine, ali koji još nije postigao konačni cilj, punu normalizaciju odnosa dvije zemlje, ocijenjuje bivši šef Pokreta Samoopredjeljejne Visar Ymeri.

Ymeri tvrdi da od sadašnje Vlade nije transparentna vezi sa ovim procesom i da je primjetno odugovlačenje.

"Zbog toga smo imali neke izjave premijera i pominjanja drugih eksponenata vlasti koji imaju za cilj da reformišu dijalog kako bi promijenili njegovu agendu i ciljeve. S druge strane, ovo ne pokazuje kako će se to raditi i imamo stalna insistiranja sa druge strane ne samo iz Srbije već i iz EU koji kažu da do sada postignuti dogovori treba da budu 100 odsto sprovedeni i da dijalog treba da se nastavi. S tim u vezi, imamo sukob mišljenja između Vlade Kosova i posrednika u vezi sa procesom dijaloga, koji se ne može promijeniti bez podrške naših međunarodnih prijatelja."

Ymeri, koji je i izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokallari", dodao je da bi dijalog mogao da dovede do rušenja vlade.

"Da li premijer Kurti podnosi ostavku ili postoji drugi format kako izlazimo na izbore-ovo su veliki znaci pitanja. Mislim da taj dijalog može biti jabuka razdora koja može da sruši Vladu. Ali ne vidim skoro raspuštanje Vlade jer postoji insistiranje međunarodne zajednice da se postigne ozbiljan nastavak dijaloga. Ne vidim to do kraja izbora u Srbiji, koji su sljedeće godine."

Ymeri kaže da je dijalog svojevrsna pogodba, dodajući da ovaj proces ne treba da uslovljava opozicija, prenosi EO.

"Asocijacija je potpisani sporazum koji je ratifikovala Skupština Kosova. Ako ne sprovedu dogovor, onda šta uraditi da postignemo naše ciljeve, a to je međusobno priznanje. Mislim da je dijalog neka vrsta pregovora, pogodbe. Da li će to usloviti opozicija? Mislim da opozicija ne želi uslovljavanje. Može to da uradi međunarodna zajednica, onda se to svodi na rušenje Vlade i izlazak na izbore”, prenosi Ekonomia Online.