NAČELNO

Nacrt zakona o krivičnom postupku je načelno usvojen u Komisiji za zakonodavstvo. Ovaj nacrt zakona predviđa suđenje u odsustvu za sva krivična djela, a ne samo za predmete ratnih zločina, dok takođe tretira i suspenzije javnih zvaničnika u slučaju podizanja optužnice za korupciju i organizovani kriminal.

Ministarka pravde, Albulena Haxhiu, rekla je da je svrha ovog nacrta zakona unaprijeđenje krivičnog pravosuđa za uspostavljanje vladavine prava na Kosovu.

Što se tiče suđenja u odsustvu, ministarka pravde je rekla da će se sada primjenjivati na sva krivična djela, a ne samo za predmete ratnih zločina.

„Što se tiče suđenja u odsustvu, s obzirom na to da se radilo o pitanju o kojem se dugo raspravljalo, sada je novo da će se suđenje u odsustvu primjenjivati na sva krivična djela. Dozvolite mi da vas obavjestim da je suđenje u odsustvu namjenjeno da osigura da optuženi ni pod kojim okolnostima ne može da odloži sprovođenje pravde, izbjegavajući tako sud. Shodno tome, suđenje u odsustvu donosi pravdu žrtvama i omogućava da se dozvoli odšteta, takođe sprečava ponavljanje zločina u budućnosti i takođe privodi kraju kulturu nekažnjivosti za one koji su počinili zločine na Kosovu“, rekla je.

Ona je rekla da je nacrtom zakona o krivičnom postupku predviđena suspenzija javnih funkcionera u slučaju podizanja optužnice za korupciju i organizovani kriminal, ali i za nekoliko drugih kategorija krivičnih djela.

„Svrha ovog člana je da spriječi eventualnu zloupotrebu suspenzijom ovih službenika sa vršenja funkcije i njihovim suočavanjem sa optužnicama za zloupotrebu službenog položaja. Istovremeno, suspenzija će, bez uticaja na kraj procesa, omogućiti nesmetan tok krivičnog postupka i eliminisaće mogućnost uticaja na dokaze ili na svjedoka. Suspenzija se odnosi na sve službenike optužene za krivična djela korupcije, što omogućava da se prema njima postupa ujednačeno i bez obzira na funkciju ili dužnosti koje mogu obavljati“, navela je.

Što se tiče trajanja istrage, ministarka Haxhiu je rekla da se to radi već dvije godine, ali u slučajevima djela protiv korupcije, organizovanog kriminala i djela koja su složene prirode, sud može tužilaštvu dozvoliti još godinu dana.

Poslanik LDK, Driton Selmanaj, zatražio je pojašnjenja u vezi sa pregledom poglavlja o konfiskaciji.

„Poenta je u potpunom pregledu poglavlja o konfiskaciji, o tome šta ste mislili i kako ste mislili da riješite ovo pitanje. Postoje li elementi koji bi mogli pasti pod zakon o proširenim ovlašćenjima upravljanja zaplenjenom i oduzetom imovinom?“, rekao je on.

U svom odgovoru, ministarka pravde, Albulena Haxhiu, rekla je da postoji nedostatak primjene važećih zakona i da to govori o hitnoj potrebi da se pristupi promeni pravnog paketa protiv korupcije.

„S obzirom na to da se sadašnji pravni paket ne sprovodi, znate da sada u planu rada imamo nacrt zakona o opravdanosti imovine, odnosno pregledu i potvrđivanju neopravdane imovine, finalizirali smo nacrt, dakle gdje je građanska konfiskacija, sada se teži bogatstvu. Međutim, isti nacrt smo podjelili sa nekim stručnjacima koji su veoma cijenjeni i sa velikim iskustvom, dobili smo neke ozbiljne preporuke od stručnjaka, pa pošto su ozbiljne i sadržajne prirode, potrebno nam je neko vrijeme da ih prilagodimo kako bi imali nacrt zakona koji neće imati sudbinu sadašnjeg zakona o proširenju nadležnosti ili oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima, ali koji će se u potpunosti primjeniti i neće se zloupotrebljavati“, rekla je ona.

Podršku nacrtu zakona o krivičnom postupku dala je i poslanica PDK-a Blerta Deliu, rekavši da smatra da je to prekasno i da je trebalo ranije da se nađe u Skupštini.

„Glasaćemo u načelu o nacrtu zakona o krivičnom postupku, smatramo da je kasno i trebalo je ranije da dođe u Skupštinu. Mi ćemo dati svoj doprinos tokom procesa, ali u principu smatramo da je to veoma važno i mi ćemo glasati za to“, rekla je Deliu.

Komisija za zakonodavstvo, na sastanku je načelno usvojila Nacrt zakona o međunarodno-pravnoj saradnji u građanskim pitanjima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona 04/L-213 – Međunarodna pravna saradnja u krivičnim pitanjima.

Izvor: Kosovapress/Kossev