Poziv Srbima da ne blokiraju puteve

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla izjavio je da je uredba o obavezi probnih registarskih tablica za lica koja ulaze na teritoriju Kosova sa srpskim registarskim tablicama legitimna i da je donjeta u dogovoru sa međunarodnim partnerima, prenosi Koha.

Dodaje da je da je situacija mirna i obratio se na srpskom jeziku građanima da ne blokiraju puteve.

"U svim odlukama koje mogu da utiču na bezbjednost građana, odluke donosimo u saradnji sa našim saveznicima. Tako je bilo i u ovom slučaju", rekao je Sveçla na konferenciji za medije.

Sveçlasmatra da je po isteku sporazuma iz 2016. godine, ovo legitimna odluka.

"MUP je u cilju omogućavanja slobodnog kretanja građana i po isteku sporazuma od 14. septembra 2016. godine, donio rješenje koje zahtjeva probne tablice za sva vozila sa srpskim tablicama koje ulaze na Kosovo.

Od 21. septembra probne registarske tablice se mogu dobiti na svim graničnim prelazima i u Centrima za registraciju vozila“, rekao je Sveçla.

Istakao je da je bezbjednosna situacija mirna i da je policija preduzela sve potrebne operativne i logističke mjere kako ne bi ometala kretanje ljudi i robe.

"Odluka je legitimna zbog činjenice da je, uprkos činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, Srbija primorava građane Kosova da postave probne registarske tablice za ulazak u Srbiju", rekao je Sveçla na konferenciji za novinare.

Pozvao je Srbe da ne blokiraju puteve.

"Baš kao i danas i sutra, Srbi imaju pravo na kretanje i zaštićeni su Ustavom i zakonima Kosova. Pozivam Srbe da ne blokiraju puteve. Da radimo zajedno za dobro svih", rekao Sveçla.