Nema informacija

Vlada predvođena premijerom Albinom Kurtijem potpisala je u aprilu memorandum o saradnji sa Grupom za Balkan i norveškom ambasadom radi uključivanja stručnjaka u proces dijaloga sa Beogradom, ali nema informacija o tome da li je grupa od šest članova do sada radila na nekim dokumentima ili davala savjete na ovu temu, piše Reporteri.

Portal piše da Kurtijeva vlada nije odgovorila na njihova pitanja u vezi sa savjetnicima u dijalogu, tokom četiri mjeseca od potpisivanja memoranduma sa grupom stručnjaka.

Kurti je samo poručio da kontaktiraju Službu potpredsednika vlade Besnika Bislimija, koji je zadužen za dijalog.

Međutim, ni Služba potpredsjednika Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog nije odgovorila na nekoliko puta ponovljena pitanja, uključujući i to da li se neko iz vlade sastao sa stručnjacima koje je norveška ambasada na Kosovu platila za savjetovanje o dijalogu sa Srbijom.

Reporteri je ista pitanja postavio i Grupi za Balkan, organizaciji koja je predložila imena stručnjaka.

Naim Rashiti, izvršni direktor Grupe za Balkan, u izjavi za Reporteri rekao je da grupa blisko sarađuje s Vladom i da je ministar Bislimi zadužen za odgovore na postavljena pitanja.

"Tim blisko sarađuje s Vladom od početka i ne možemo davati detalje. Oni imaju svoju dinamiku rada koju je odredio Besnik Bislimi. Na sva ova pitanja samo on može imati odgovore", rekao je Rashiti za Reporteri.

Stručnjaci su na poslu oko dijaloga angažovani na period od tri godine s ciljem jačanja kosovskih institucija i unapređenja konsolidacije.

Nedavno se jedan od članova ove grupe pridružio PDK, opozicionoj stranci koja se protivi vladi premijera Kurtija. Riječ je o Bernardu Nikaju, bivšem ambasadoru Kosova u Briselu.

Inače, civilno društvo kritikuje Vladu zbog nedostatka transparentnosti u dijalogu Kosovo-Srbija, smatrajući da je potrebno bolje izvještavati o toku razgovora.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri