Pravda mora biti zadovoljena

Historičar i pisac Jusuf Buxhovi rekao je da svako ubistvo koje se dogodilo nakon rata na Kosovu treba da bude rasvjetljeno, a počinioci tog djela treba da budu kažnjeni, prenosi Koha.

Buxhovi je istakao da postoje stranke iz ratnog krila koje su kasnije koristile ratne zasluge radi sticanja profita.

"Demokratski savez Kosova je tada izneo jasan program, ali to je bila reakcija na ponašanje nekih političkih grupa koje su na neki način uzurpirale vlast. Stranke koje su izašle iz rata, koje su koristile krilo koje mi nazivamo ratnim krilom, iskoristile su ratne zasluge u korist mira, a eto, imali ste zločine i ubistva, čije posljedice još uvijek trpimo i danas", rekao je Buxhovi.

On je naglasio da bi pravda trebalo da bude zadovoljena, dodajući da su se poslijeratna ubistva dogodila u okolnostima u kojima su određene snage imale moć.

"Ne kažem da je te zločine i ubistva počinio on ili ona, ali oni su počinjeni u određenim okolnostima kada su određene snage imale moć, to su bili ShIK i drugi. Pravda mora biti zadovoljena. Ako neko ima odgovornost, koje je povezano sa bilo kojim ubistvom, ne može da bude heroj, on mora biti odgovoran, jer je ubijeno preko 100 aktivista LDK, 109 pripadnika OVK na koje je malo ko obratio pažnju, ima pripadnika manjina. Za svako ubistvo mora da se pronađu odgovorni", zaključio je Buxhovi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore