Izopačenje pravde

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi istakao je da se prije 15 godina švicarski političar Dick Marti dobrovoljno prijavio da napiše izvještaj o "ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu", prenosi Ekonomja onlajn.

"EU i SAD izvršile su pritisak na Kosovo da se formira Specijalni sud 'kako bi se sklonio oblak oslobodilačkog rata'. Sud će koštati najmanje milijardu eura. Dick Marti je imao istoriju antiameričkih tirada i on je napisao još jedan izvještaj Savjeta Evrope o mračnoj strani CIA, govoreći da baza Kfora Bondstil i Kosovo predstavljju mračnu stranu CIA", naveo je Selimi.

On je dodao da je Dick Marti imao niz izjava protiv nezavisnosti Kosova na švicarskoj političkoj sceni.

Prema riječima bivšeg ministra, cijela priča je čudna, jer je aerodrom u Tirani, "čvorište transporta organa" bio pod kontrolom NATO.

"To je ista tvrdnja koju Rusija sada iznosi o ukrajinskoj vojsci. Kosovski predsjednik, koji je nekada bio politički vođa gerilske vojske, optužen je baš dok je bio u avionu koji je putovao u SAD da potpiše mirovni sporazum sa Srbijom koji podržava Trump. Veoma čudno vrijeme", naveo je on.

Rad Specijalnog suda je, prema njegovim riječima, gurao Zapad, tvrdeći kako želi da "spreči Rusiju da koristi Savjet bezbjednosti UN za stvaranje suda UN".

On je dodao i da je administracija predsjednika Baracka Obame vršila pritisak na poslanike Kosova da stvore neku vrstu pravosudnog tijela koje je u skladu sa Ustavom Kosova, ali sa sjedištem u Hagu.

„Međutim, pokazalo se da je ovo tijelo odbacilo Kosovo. Ovo tijelo nikada nije koristilo ustavni naziv Kosova, nikada nije koristilo zastavu Kosova. Sud je jednonacionalan, jer tamošnji međunarodni radnici nisu dali nikakve naznake da procesuiraju bilo kakav zločin od strane Vlade Srbije“, rekao je Selimi.

Prema Selimijevim riječima, Kosovo nema nikakvu vlast nad Specijalnim sudom, niti je jasno kada će se suđenje završiti.

„Prema beogradskom fondu za humanitarno pravo, koji istražuje ratne zločine, u svim sudovima UN, Euleksa, lokalnim sudovima, bilo je više pravosnažnih presuda za ratne zločine na Kosovu protiv albanskih gerilaca nego protiv srpskih zvaničnika. Ovo je krajnje uvredljivo i neetično. Velika nepravedna nesrazmjera između Albanaca i Srba koji su proglašeni krivima za ratne zločine je jednostavno neprihvatljiva“, istakao je Selimi.

On je dodao da je bivđeg predsjednika Hashima Thaçija predsjednik SAD Joe Biden nazvao „kosovskim Georgeom Washinghtonom“.

"Njegove zasluge za oslobođenje i nezavisnost Kosova su velike. Ovo tijelo odbija da ga pusti makar u kućni pritvor, čak i u trećim zemljama koje su nudile pogodnosti. To je razlog zašto će mnogi, uključujući mene i članove moje porodice, protestovati ove nedjelje u 'Maršu za pravdu'. Ne protiv pravde, već za pravdu za sve žrtve. Narativ u optužnici je zasnovan na srpskom narativu o ratu. Jednonacionalni sud nije pravda. To je izopačenje pravde“, naveo je, između ostalog, Selimi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online