Poznavalac političkih prilika

Novinar i poznavalac političkih prilika na Kosovu Gëzim Baxhaku rekao je da ne vjeruje da će Srpska lista dati svoju podršku kada se bude birao predsjednik Kosova, prenosi RTK.

"Nakon konstituisanja Skupštine Kosova sljedeći koraci su izbor izbor Vlade Kosova i predsjednika", rekao je Baxhaku u Jutarnjem programu RTK2.

Baxhaku je kazao da očekuje, kako je najavljeno da, do 25. marta bude održana sjednica Skupštine na kojoj će biti izabrana i Vlada, nakon čega će se ići na izbor predsjednika.

"Kao što je poznato Samoopredjeljenje je zajedno sa grupm nesrpskih manjina obezbjedilo da izbor predsjednika Skupštine i izbor premijera prođe bez problema", rekao je Baxhaku.

Međutim, problem se, prema njegovim riječima, javlja kada je u pitanju izbor predsjednika Kosova.

"Srpska lista, prema onome što je sada poznato neće biti dio vladajuće koalicije, i oni neće imati obavezu ukoliko ne budu željeli da glasaju za predsjednika. Naravno, njihov glas u mnogome zavisi od instrukcija koje će dobiti iz Beograda, ako dobiju zeleno svijetlo onda će glasati. Ja ne vjerujem da će glasati, ako bi i glasali i ostale manjine ako bi glasale nedostajala dva glasa za izbor predsjednika", rekao je Baxhaku.

Izvor: Kosovo online / RTKlive