Dobio podršku 190 delegata

Novi lider Demokratskog saveza Kosova, odlukom delegata na današnjoj Osmoj izbornoj skupštini je Lumir Abdixhiku.

Za Abdixhikua je glasalo 190 delegata, a izborom na ovu funkciju, sa svojih 37 godina, postao najmlađi predsjednik LDK u istoriji ove stranke.

On je zvanično dio LDK od 2017. godine i ovu stranku je tri puta predstavljao kao poslanik u skupštini.

U današnjoj trci za prvog čovjeka LDK protivkandidati Lumira Abdixhikua su bili Lutfi Haziri koji je dobio podršku 110 delegata, dok je Besian Mustafa osvojio 16 glasova.

Novoizabrani lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku "zahvalio je na podršci koju je dobio od svojih stranačkih kolega, istakavši da se od danas ispisuju nove stranica u političkoj istoriji ove partije".

"LDK je bio jasan glas desnog centra, danas započinjemo novo putovanje, moramo započeti proces povratka na mjestu koje nam pripada" rekao je Lumir Abdixhiku.

Do ostavke dosadašnjeg predsjednika LDK Ise Mustafe došlo je nakon izbora 14. februara na kojima je ova partija zabilježila drastičan pad broja glasova. Isa Mustafa je od 2010. godine bio na čelu LDK-a.

U istoriji Demokratskog saveza Kosova ovo je prvi put da predsjednik podnese ostavku. Demokratski savez Kosova je osnovan 1989. godine i od tada je imao tri predsjednika: Ibrahima Rugovu, Fatmira Sejdiua i Isu Mustafu.

Izvor: Kosovo Online