Odjeljenje za ginekologiju

Na kovid odjeljenju na Klinici za akušerstvo i ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova trenutno se liječe četiri trudnice od kojih su dvije u poodmakloj trudnoći, a njihovo zdravstveno stanje je stabilno, prenosi Reporteri.

Direktor Klinike akušerstvo i ginekologiju Jakup Ismajli kaže da je od januara 2021. godine do sada na ovom kovid odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova liječena ukupno 21 trudnica.

"Trenutno su četiri pacijentkinje hospitalizovane na kovid odjeljenju za trudnice. Dvije su u 37. ili 38. nedjelji trudnoće, dok su dvije u ranijoj trudnoći. Očekuje se da će se jedna od trudnica poroditi u roku od nedjelju dana. Stanje svih pacijentkinja je stabilno“, izjavio je Ismalji.

Ismajli je istakao da je u 2020. godini u ovoj klinici bilo ukupno 103 pacijentkinje zaražene koronavirusom, 47 ih se porodilo dok su ostale trudnice nakon liječenja puštene kući. Tokom ove godine primljena je 21 trudnica oboljela od koronavirusa.

Ismajli je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se posljednjih dana povećava broj novih slučajeva zaraze koronavirusom i ukazuje na to da se nepoštovanje zaštitnih mjera direktno odražava na sve veći broj oboljelih.

"Povećanje ukupnog broja ljudi zaraženih koronavirusom odražava se i na trudnice. U posljednje tri nedjelje imali smo samo jednu hospitalizovanu pacijentkinju, ali sa porastom broja pacijenata posljednjih dana može se videti da mjere nisu poštovane. Predizborna kampanja i nepoštovanje mjera, nepridržavanje držanja distance se odrazilo kroz povećanje broja zaraženih koronavirusom. Mi imamo 20 kreveta spremni smo za prijem pacijenata i porođaja", rekao je Ismajli.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri