Problemi zdravstvenog sistema

Predsjednik Sindikata medicinskih tehničara Fitim Havoli ocjenio je da u bolnicama na Kosovu ima dovoljno kapaciteta, jer je broj zaraženih koronavirusom u padu, ali i dodao da nedostatak medicinskog osoblja i dalje predstavlja izazov, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Medinske sestre predstavljaju važnu kariku u zdravstvenom sistemu, međutim, na Kosovu je njihov broj u stalnom deficitu. U vrijeme pandemije, uspjele su da se izbore sa svim izazovima i pokazale su da su požrtvovane i spremne da pomognu svim pacijentima", rekao je Havoli.

Izrazio je nadu da će se u narednom periodu javne institucije konkretnije pozabaviti svim problemima sa kojima se suočava zdravstveni sistem, jer, prema riječima Havolija, više od 20 godina zdravstvo nije bilo među prioritetima kosovskih vlasti.

Zbog toga je, kako dodaje, i doneo odluku da bude dio izborne liste LDK.

"Ukoliko bih osvojio mandat za poslanika, zalagaću su se za veća prva medicinskih sestara i tehničara. Moj fokus će biti da na unapređenju zdravstvenog sistema, a s obzirom da pripadam tom sektoru, trudiću se da se što bolje predstavim sve izazove sa kojima se suočavaju moje kolege", rekao je Havoli.

Havoli je dodao i da je broj medicinskih sestara takođe nešto čime bi rebalo da se pozabavi naredna vlada.

"U zdravstveni sistem, jednostavno, mora da se više ulaže, kako bismo imali bolje usluge, kako u pogledu ljudskih resursa, tako i u pogledu stručnih obuka medicinskog osoblja i poboljšanju infrastrukture. Nova vlada bi trebalo da se posveti i osiguranju boljeg zdravstvenog osiguranja. A, za sve to su potrebna ulaganja, koja izostaju već 20 godina", zaključio je Havoli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online