Stagnacija i degradacija

Ekonomsku situaciju tokom vlade premijera Albina Kurtija obilkežila je stagnacija i degradacija, što je izazvalo porast siromaštva, nezaposlenost i odlazak investitora, rekao je za Teve 1 koordinator u Odjeljenju za privredu u Demokratskoj partiji Kosova Arben Mustafa.

Mustafa napominje da je tokom posljednje tri godine došlo do osiromašenja svih slojeva građana, zbog porasta cijena osnovnih proizvoda i drugih faktora.

"Ekonomsku situaciju za vrijeme vlade Albina Kurtija generalno je obilježila stagnacija, a u pojedinim sektorima čak i degradacija i nema govora o bilo kakvom napretku u bilo kom od sektora privrede. Ono što karakteriše ekonomsko vođenje ove vlade je veoma nepoštena komunikacija sa javnošću, veoma neprofesionalna komunikacija, zasnovana na predrasudama koje javnost ne razumije u privredi... Ono što se u privredi dešavalo u ovom periodu je osiromašenje svih slojeva građana jer imamo povećanje cijena osnovnih proizvoda za preko 30 odsto, dok su primanja uglavnom ostala ista. To znači da je sposobnost građana da podmire troškove života u velikoj mjeri oslabljena“, kaže Mustafa.

On ocjenjuje da je povećanje trgovinskog deficita još jedan promašaj Kurtijeve Vlade, ističući da se prihodi na Kosovu troše na kupovinu robe koja dolazi iz inostranstva. Odlazak investitora se smatra jednim od važnih faktora koji utiču na pogoršanje ekonomije zemlje.

"Kada je riječ o trgovinskom deficitu, tokom ove Vlade, ako uzmemo prošlu godinu, imamo pad izvoza, ali imamo veliki rast trgovinskog deficita koji je porastao na pet milijardi eura ili 52 odsto bruto domaćeg proizvoda, to je nivo kakav do sada nije viđen... Prihodi na Kosovu troše se za kupovinu robe koja dolazi iz inostranstva i ne ostavlja trag na ekonomski razvoj zemlje. Vlada Albina Kurtija u ove tri godine ne može se nazvati drugačije nego propala vlada koja je izgubila veoma važan period za nas. Danas u ekonomiji Kosova imamo nezabilježenu nesigurnost u privatnom sektoru. Kosovski biznisi su podjeljeni oko toga da li ih vlada favorizuje. Danas kosovski investitori, nažalost, jedan dio njih, razmatra mogućnosti gdje da nađu pogodnije, bezbjednije mesto za obavljanje svojih djelatnosti, jer im Kosovo nudi neprijateljsko okruženje“, naglašava Mustafa.

On je uporedio nivo kapitalnih investicija za 2023. sa onim iz 2012. godine, kada je Kosovo, prema njegovim riječima, imalo upola manji budžet u odnosu na danas.

"Infrastruktura koja je neophodna za ekonomski razvoj i blagostanje je degradirajuća. Danas na Kosovu, nivo kapitalnih investicija je sličan onom iz 2012. godine, kada je Kosovo imalo samo polovinu budžeta koji ima danas. Vlada nije uspjela da realizuje važne kapitalne projekte na Kosovu. Dok su prije dolaska na vlast Albina Kurtija kapitalne investicije predstavljale preko 30 odsto ukupnih budžetskih rashoda, danas je dio budžeta koji ide na kapitalne investicije ispod 20 odsto", naglašava Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Teve1