Degradacija

Opozicija na Kosovu smatra da je aktuelna vlada Albina Kurtija tokom trogodišnjg mandata zaustavila brojne razvojne projekte i kapitalne investicije, a da je najveća šteta napravljena u oblasti zdravstva, gdje je, prema njihovoj ocjeni, situacija krajnje zabrinjavajuća. Ističu da su uslovi u zdravstvenim ustanovama na lošem nivou i da pacijenti trpe zbog korupcije i zloupotreba donosioca odluka.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu kaže za Ekonomiju onlajn da je realizovano samo 10 odsto od planiranog ulaganja u zdravstvo.

"Zdravstvena situacija je žalosna, premijer Kurti živi u paralelnom svijetu, jedino što imamo su njegove lažne izjave i obmane. Pacijenti i građani Kosova svaki dan svjedoče kakva je bjeda i degradacija u zdravstvenom sektoru. Mnogo je nesprovođenja zakona, koruptivnih afera, revizorskih izvještaja sa milionskim eurima zloupotreba", rekao je Haxhiu.

Bivši ministar zdravlja, a sada poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj ukazao je da vlada nema strategiju za reforme u zdravstvu.

"Kurtijeva vlada dozvolila je farmaceutskim kriminalnim grupama da se dočepaju liste esencijalnih lijekova. Ne postoji strategija za zdravstvo, nema zakona za mlade u zdravstvu, nema zakona o zdravstvenom osiguranju, ništa nije urađeno za zdravstveni informacioni sistem", istakao je on.

Zamenik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj naglasio je da rad Vlade Kosova najbolje opisuje "strašna" situacija u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

"Zaista, što se tiče ulaganja u zdravstvo, možete da odete u klinike u zemlji i vidite da praktično te investicije ne postoje. U oblasti zdravstva postoje brojni nedostaci kako u upravljanju, tako i u snabdjevanju lijekovima, u pogledu kontinuiteta rada, u pogledu nedostatka strategije", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online