Stručnjaci za ustavna pitanja

Stručnjaci za ustavna pitanja na Kosovu podjeljenog su mišljenja oko odluke Ustavnog suda, u slučaju utvrđivanja validnosti glasa poslanika Etema Arifija, koji je pravosnažno osuđen, a glasao je za izbor Vlade Avdullaha Hotija, što se na kraju ispostavilo kao neustavno.

S jedne strane se ocjenjuje da je odluka “čudna”, jer Ustavni sud nema mandat da raspisuje izbore, dok sa druge strane postoji mišljenje da je odluka Ustavnog suda o nelegitimnosti Vlade pravedna i da je došla u pravi čas.

Politički analitičar i stručnjak za ustavna pitanja Blerim Burjani u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da je odluka Ustavnog suda u suprotnosti sa zakonima i ustavnim propisima Kosova, jer Ustavni sud nema mandat da raspisuje izbore, već samo da utvrđuje ustavne povrede.

“Sud je premašio svoja ovlašćenja naročito u dijelu u kome se nalaže održavanje izbora u roku od 40 dana”, ističe Burjani.

U odluci Ustavnog suda se navodi i da lica koja su u posljednje tri godine osuđena pravosnažnom presudom nemaju prava da se kandiduju na izborima. Međutim, Burjani podvlači da je Ustavni sud time premašio svoja ovlašćenje i objašnjava da je to pitanje jasno regulisano Zakonom o opštim izborima na Kosovu.

Burjani: Mogla nova vlada da se izabere


“Ovaj dio odluke uskraćuje većini članova Pokreta Samoopredjeljenje pravo učestvovanja na sljedećim izborima. Samoopredjeljenje još uvijek nije reagovalo jer čeka cjelovitu objavu odluke ovog suda”, navodi Burjani.

Prema njegovom mišljenju Ustavni sud nije trebao da se miješa u politiku, već je jednostavno trebalo da konstatuje da Vlada nije izabrana na legitiman način.

 “Za glasanje vlade potreban je 61 glas, ako jedan glas nedostaje, onda se ne može zaključiti da je izabrana nova vlada, dogodilo se to da je glas Etema Arifija bio odlučujući, i Ustavni sud je shvatio da je glas nevažeći. To je sve što je sud trebao da uradi, ovaj sud nema mandat da usmjerava političke stranke ili demokratiju, političke stranke su mogle da izaberu novu vladu i bez izlaska na birališta, ali ova odluka je možda doneta uz intervenciju izvan Kosova”, smatra Burjani.

On na kraju kaže da Kosovo mora preispitati Zakon o Ustavnom sudu i tačno utvrditi njegov mandat, kako bi se ubuduće izbjegle slične situacije.

“Na Kosovu je sada novi politički zamah koji je stvorio sud, odluka se mora poštovati, ali se mora i preispitati Zakon o Ustavnom sudu”, zaključuje Burjani.

Kryeziu: Najbolje rješenje


S druge strane bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu u izjavi za Kosovo Onlajn ocjenjuje pravednom odluku Ustavnog suda, koji je glas Etema Arifija za Vladu Hotija proglasio nevažećim. Ustavni sud se prema riječima Kryeziua bavio isključivo podnetim predmetom, u suprotnom bi Kosovo ostalo bez ijednog lidera.

 “Ustavni sud je tako odlučio, iako je poslanik Arifi glasao i za Vladu Albina Kurtija, kao i za Vjosu Osmani, ali su oni rekli da nisu radili u tom predmetu i mislim da je ovo najbolje rješenje”, objašnjava Kryeziu.

On dodaje da će Vjosa Osmani nakon raspuštanja Skupštine neometano nastaviti da vrši dužnost predsjednika Kosova.

“Ona je vršilac dužnosti predsjednika najviše šest mjeseci, vršilac dužnosti ima sve kompetencije koje ima predsjednik, ali ima i privilegiju da se kandiduje za poslanika Skupštine Kosova”, ističe Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online