Postoji bojazan

Situacija sa pandemijom koronavirusa na Kosovu se smiruje i sve je manji broj zaraženih, ali postoji bojazan da će sprovođenje izbora, u roku od 40 dana, pogoršati epidemiološku situaciju, piše Gazeta Express.

Predsjednik Federacije zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla izjavio je da bi izbori mogli da izazovu mnogo problema sa pandemijom i da bi broj zaraženih mogao da se poveća.

"Opterećenje zdravstvenih radnika je veoma veliko, iako broj zaraženih opada, sigurno će doći do povećanja broja zaraženih", rekao je Syla.

Syla je naglasio da bi o budžetu za narednu godinu trebalo glasati što je prije moguće, jer bi po njemu to pomoglo zdravstvenim radnicima.

"Nismo zaslužili ovakve izbore i oni će nam stvoriti mnogo problema. Nadam se da situacija neće izmaći kontroli, ali ostaje da se vidi. Stoga sam zatražio da budžet bude odobren što je prije moguće za zdravstvene radnike koji će raditi svoj posao", dodao je Syla.

Potpredsjednik Ljekarske komore Naser Gjonbalaj rekao da će, čak i ako situacija izmakne kontroli, ljekari obavljati svoju dužnost.

"Situacija sa pandemijom je i dalje ista, trenutno je smanjen broj zaraženih, ali imamo preko 120 zaraženih ljekara. Međutim, zdravstveni radnici su spremni, posao će obaviti svim kapacitetima koje imaju", dodao je Gjonbalaj.

Očekuje se da će situacija sa pandemijom biti izazovna i za Centralnu izbornu komisiju.

Portparol CIK Valmir Elezi rekao je za Gazeta Express da će organizacija izbora biti izazov.

"Pored tehničkih priprema za organizovanje ovih izbora, CIK se mora baviti i sprovođenjem mjera ili preporuka zdravstvenih ustanova u vezi sa zaštitom zdravlja građana tokom izbornog procesa", izjavio je Elezi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express