Ne žele da zamjene Veselija

Demokratska partija Kosopva ne želi da izabere novog predsjednika stranke i kako tvrde, ukoliko bude novih izbora, na njih će ići bez predsjednika, piše Gazeta Express.

U PDK kažu da su spremni za izbore, čak im ni odsustvo bivšeg predsjednika, koji se nalazi u Hagu zbog optužbi za ratne zločine, nije prepreka.

Zamjenik predsjednika PDK Shaqir Totaj rekao je da  nema govora o imenovanju predsjednika, jer ga stranka već ima.

"Demokratska partija Kosova je uvijek spremna za izbore ako se održe uskoro, bićemo jači nego na prošlim parlamentarnim izborima", rekao je Totaj i dodao da se o imenovanju predsjednika ne razgovara unutar stranke.

Međutim, izlazak na birališta bez predsednika stranke, prema političkim analitičarima šteti PDK, a činjenica da su lideri stranke Hashim Thaçi i Kadri Veseli u Hagu, prema političkom analitičaru Imeru Mushkolaju, dodatno je zakomplikovala put PDK u ovom procesu.

"Demokratska partija Kosova se identifikuje sa Hashimom Thaçijem. Znamo da se čak i kad je Kadri Veseli izabran za predsjednika PDK, ova partija se i dalje identifikovala sa Hashimom Thaçijem, uprkos činjenici da je bio predsjednik Kosova skoro pet godina. Ovom logikom kažem da je problematično za bilo koga drugog ko može da dođe na čelo PDK da zamjeni jednog od dvojice lidera", rekao je Mushkolaj.

Što se tiče mogućnosti da politička stranka izađe na birališta bez predsjednika stranke, Mushkolaj je naglasio da PDK nije prva u tome.

"Već smo imali slučaj AAK kada je Haradinaju bilo suđeno u Hagu, njegovo odsustvo se direktno odrazilo na stranku. To je zato što su na Kosovu političke stranke uglavnom liderske stranke gdje glavnu ulogu igra lider, predsjednik stranke, a ne tim. Dakle, odsustvo predsjednika direktno utiče na to da stranka bude oštećena u izbornom smislu", rekao je Mushkolaj.

Isto misli i analitičar Arton Demhasaj. Prema njegovim riječima, iako nije neophodno da stranka izlazi na birališta sa predsjednikom stranke, PDK može biti kažnjena jer je prvi put ostala bez njega.

"Ne mislim da politička stranka mora nužno imati predsjednika da bi izašla na birališta. PDK je imenovao vršioca dužnosti predsjednika i mislim da ova stranka bez problema može da učestvuje na izborima. S druge strane, mislim da to može naštetiti PDK na potencijalnim izborima, jer po prvi put na izbore može ići bez lidera, bez predsjednika Kadrija Veselija, ali i bez bivšeg predsjednika Hashima Thaçija", rekao je Demhasaj.

PDK je ostao bez predsjednika stranke 5. novembra ove godine, kada je Kadriju Veseliju optužnicu potvrdio Specijalni sud.

Nakon toga Veseli je odlučio da se povuče iz svih političkih i javnih aktivnosti, a za vršioca dužnosti predsjednika PDK izabran je Enver Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express