Sporadični slučajevi i tokom narednih mjeseci

Specijalista za zarazne bolesti, Salih Ahmeti, rekao je za RTK da ne vjeruje da će na jesen, na Kosovu, biti drugog talasa virusa Covid-19.

Prema njegovim riječima, ako koronavirus slijedi prirodni tok virusa, više se nećemo suočiti sa ovim virusom.
"Na osnovu nekih činjenica, iz mog iskustva, ali i iz nekih naučnih činjenica, mislim da ne bi trebalo da imamo drugi talas. Govorimo o drugom mogućem talasu u jesenjem periodu zbog činjenice da virusi vremenom gube snagu njihovog djelovanja. Drugi faktor je da ljudi i dalje stiču kolektivni imunitet, određena mjera ovog imuniteta je na različitim nivoima. Treći faktor je da mi lokalno i globalno znamo, više ili manje, ponašanje, njegovo kliničko i epidemiološko ponašanje. Vjerujem da ćemo sljedećeg mjeseca ovaj virus još bolje upoznati i imaćemo iskustva koja možemo lako i mnogo bolje locirati u slučaju njegove pojave. Lično, mislim da nećemo imati drugi talas izbijanja ovog virusa", rekao je Ahmeti za RTK.
Na pitanje kada će na Kosovu biti kraj ovom virusu Ahmeti kaže:
"Virus i dalje ostaje zagonetan u mnogim drugim aspektima. Ali ako ovaj virus prati prirodni razvoj virusa sličnih njemu, možda ćemo imati retke slučajeve, sporadične slučajeve čak i tokom juna, možda i drugih mjeseci".