Vijest u svm većim svjetskim medijima

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti je u intervjuu datom dvojici bosanskih novinara direktno optužio specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trumpa za dijalog između Кosova i Srbije Richarda Grenella, da je umješan u izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi, piše Gazeta Express.

Kako taj dnevnik podsjeća, lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je tokom sjednice na kojoj se glasalo o nepovjerenju njegovoj vladi na predlog Demokratskog saveza Kosova, posredno ukazao da su Sjedinjene Američke Države odgovorne, rekavši da je sjednica za njegovo obaranje rezultat napora da se postigne tajni sporazum koji su Thaçi i Vučić dogovorili u Vašingtonu.

Gazeta Express ocjenjuje da je sada Kurtijev jezik postao još oštriji, a njegova izjava se našla na stranicama najvećih svjetskih medija.

Prestižni američki New York Times objavio je naslov "Kosovski premijer optužuje američkog izaslanika da je srušio vladu".

Članak u američkim novinama je objavljen na zvaničnoj internet stranici Pokreta Samoopredjeljenja i na zvaničnom Twitter nalogu, navodi Gazeta Express.

Kurtijeva izjava o Trumpovom izaslaniku bila je pod lupom i londonskog Guardiana.

"Kosovski premijer optužuje Trumpovog izaslanika za umješanost“, naslov je prestižnog lista iz Velike Britanije, izvještava Gazeta Express.

Izjavu je objavio i Euronews pod naslovom "Premijer Kosova kaže da je američki izaslanik umješan u rušenje njegove vlade".

Od stupanja na dužnost premijera, odnosi između Kurtija i Američke administracije su se pogoršali, piše Gazeta Express i navodi da je Kurtijevo odbijanje da ukine takse bez dodatnih uslova podstaklo koalicionog partnera Demokratski savez Kosova da pokrene postupak o glasanju nepovjerenja vladi, što je podržalo dvije trećine poslanika u Skupštini Kosova.

Demokratski savez Kosova rekao je da ne želi da ostane u antiameričkoj vladi.

Kurti je nastavio sa svojim izjavama protiv Amerike.

U intervjuu kosovskim medijima, dok je opravdavao svoju mjeru reciprociteta i američki zahtjev za ukidanje takve mjere, rekao je da Kosovo nije na granici sa Meksikom.

U pismu EU izaslaniku za dijalog između Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, Kurti je rekao da Evropu ne može zamjeniti nijedan drugi kontinent jer je, prema njegovim reijčima, budućnost Kosova upravo u Evropi.

Govoreći o takvim Kurtijevim izjavama Kujtim Shala iz LDK je rekao da su neprihvatljive, kao i izjave i napadi predsjednika Hashima Thaçija na Evropsku uniju.

U intervjuu za T7 Pressing, Shala je otkrio i detalje razgovora sa visokim američkim zvaničnicima, uključujući ambasadora Grenella.

"Albin Kurti je neprihvatljiv da predstavlja Kosovo u dijalogu koji vodi SAD, za trenutnu Američku administraciju, rekao je Shala, prenosi Gazeta Express.

Dodao je da je i to jedan od razloga što je LDK napustio vladu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express