Bankarski sistem liberalan

Švicarska, Luksemburg, Lihtenštajn, neka ostrva Kariba i ne države u SAD-u su najveće nade za korumpirane političare da svoj novac drže sakrivenim. Bankarski sistem u tim zemljama stvara poticaje podržane paketom zakona, za političare koji ne žele otkriti informacije.

Ovako je izjavila Julia Keseru, stručnjak za otvorenu vladu sa posebnim fokusom, na političke finansije i korupciju, direktor Fondacije "Sunlight", američke organizacije sa sjedištem u Washingtonu, piše list "Zëri".

Ona je nekoliko dana provela na Kosovu, kako bi govorila o transparentnosti, ulozi medija i civilnog društva za otvorenu vladu.

"Švicarska je jedna od najboljih nada za političare koji žele tamo držati svoj novac, jer tamošnji bankarski sistem je  liberalan i zaista ima mnogo pritisaka na Švicarsku iz drugih zemalja da zaustavi ovu praksu, i to ne samo Švicarska, već i Luksemburg, Lihtenštaj, neka ostrva KAriba, neke države SAD-a, imaju netransparentan paket zakona, tako da mnoge kompanije idu i registriraju se tamo", kaže Keseru u intervjuu za list "Zëri".