Američki State department saopštio je da je razočaran “što je Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na sjeveru Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj vjeri Kosova u rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”, navodi se u odgovoru portparola State departmenta Glasu Amerike.

Kako se dalje navodi u odgovoru portparola Statet Departmenta "Vlada SAD je dosljedno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a posljednji put je to uradila podsekretarka Elizabeth Allen na svom sastanku sa premijerom Kurtijem 19. maja”.

Ponavljaju i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primjene izmenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rješavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenim nedavnim promjenama valutnih propisa”, kažu iz State departmenta za Glas Amerike.

Akcija je, kako prenose mediji, pozivajući se na zamjenika regionalnog komandira Policije Kosova Vetona Elshanija sprovodena u opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na osnovu naloga tužilaštva i informacija da se tu odvijaju nezakonita poslovanja.

Preko Banke Poštanska štedionica isplaćuju se socijalna davanja, dječiji i roditeljski dodaci i ostale naknade koje za građane na Kosovu isplaćuje Srbija.

Xhelal Sveçla, ministar unutrašnjih poslova Kosova objavio je na Facebooku da je “u cilju utvrđivanja zakonitosti, nakon komunikacije i zahtjeva nadležnih institucija i ovlašćenja tužioca, Policija Kosova u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na sjeveru Kosova, izvršila kontrolu i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanske Štedionice) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo”.

“Vladavina zakona i reda, usluga svim građanima bez ikakve razlike i dalje će biti naš cilj kojem smo se kontinuirano zalagali. Čestitam svim institucijama na saradnji i prikazanom uspjehu”, napisao je Sveçla.