Stagnacija...

Šef Instituta za evropske i globalne studije Jeton Halimi ocenio je da izjavu američke podsekretarke za diplomatiju i javne poslove Elizabeth Allen o formiranju ZSO kao suštinskom koraku ka evroatlanskim integracijama Kosova treba tumačiti kao još jedan pritisak SAD i da bi za građane najbolje bilo da premijer Albin Kurti podnese ostavku.

"To je još jedan pritisak iz SAD. Bila je dobra šansa da Kosovo uđe u Savjet Evrope, a ovo će takođe koštati Kurtija glasova”, rekao je Halimi za ABC news.

Komentarišući nedavni sastanak predsjednika PDK Memlija Krasniqija sa Kurtijem, Halimi je rekao da je to bila greška.

"Ovaj sastanak je bio skidanje odgovornosti za Kurtija, ali i pokazatelj stagnacije njegove politike. Što prije Kurti ode sa mjesta premijera to će biti bolje za građane. Kosovo nije imalo koristi od njegove vlade", rekao je analitičar.

Komentarišući miješanje Kurtija u izbore u Sjevernoj Makedoniji, Halimi je rekao da je on na taj način podjelio Albance u ovoj zemlji.

"Kurti je doživeo slom. Nije on jedini bio angažovan, već su i drugi političari učinili loše na evropskom putu Skoplja. Postoje zasluge i Alija Ahmetija. Ali krivi su Kurti i Samoopredjeljenje. Čak i ukoliko se naparavi koalicija za VLEN-om, ona će trajati ne duže od sedam-osam mjeseci. Kurti dijeli Albance i to će se vratiti Albancima u Sjevernoj Makedoniji”, zaključio je Halimi.

Izvor: Kosovo Online/abc news