Nema napretka

Bivši ambasador Kosova u Albaniji Sylë Ukshini usprotivio se raspisivanju vanrednih izbora, uz ocjenu da je dijalog Kosova i Srbije “na samrti” i u statusu kvo, što traje posljednjih četiri-pet godina, a da ključnu krivicu za to snosi Evropska unija, prenosi RTV Dukađini.

"Izbore ne treba raspisivati zato što je dijalog u statusu kvo već četiri-pet godina. Na simboličan način kažem da dijalog umire, da je na vještačkom disanju. Lajčak može da se pohvali, na kraju on je uradio veliki posao, jer je otvorio velika pitanja. I to je jedini bilans njegovog rada. Ali, dijalog nije napredovao i mislim da je glavni krivac za to Evropska unija. Pristup koji je Kosovo imalo dijalogu bio je neuravnotežen i asimetričan”, rekao je Ukshini.

Govoreći o odluci Ustavnog suda iz 2015. godine, Ukshini je rekao da sud tada nije odbacio ZSO.

"Potrebno je pročitati odluku Ustavnog suda i videti šta je u njoj pisalo, jer Ustavni sud u nekim članovima nije odbacio Asocijaciju, nego pozvao da se isprave neke tačke tog dokumenta. To je ključna tačka na kojoj se ZSO može formirati. U tački tri sporazuma od 19. aprila 2013. jasno stoji: Udruženje će imati strukturu...“, naveo je Ukshini.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini