Ne može da umanji štetu

Prošlo je tri dana od kako je Kosovo doživjelo neuspjeh po pitanju članstva u Savjetu Evrope jer to pitanje nije bilo ni uvršteno na dnevni red Komiteta ministara, a premijer Albin Kurti još se nije oglasio po tom pitanju. Analitičari Skadran Ramadani i Fidan Ukaj ukazuju da je to Kurtijev neuspjeh jer je zahtjev Francuske, Njemačke i Italije da se preda nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu nazvao apsurdnim, piše Albanian post.

Ramadani je, za Albanian post, rekao da Kurti teško govori o neuspjesima, ali da "ćutanje ne može da umanji štetu".

"Razlog je jedan i jedini: teško je govoriti o neuspjesima. Pogotovo ako ne možete kriviti političke rivale za neuspjeh. Stoga je tišina lakša i možda ispravan put iz njegove perspektive", kazao je Ramadani.

Dodaje da možda ćutanje može da umanji štetu u nekim slučajevima, ali da ne čini neuspjeh manjim, a Kosovo uspješnijim.

"Teže je govoriti o neuspjesima, posebno arogantnim vladarima koji odbijaju da preuzmu odgovornost", ocjenio je Ramadani.

Analitičar Fidana Ukaja smatra da Kurti, poslije neuspjeha članstva Kosova u Savjetu Evrope, pokušava da pronađe krivca, kako bi opravdao svoj neuspjeh.

Kako kaže, Kurti neće sebe kriviti za ovaj neuspjeh.

Ukaj kaže za Albanian post da Kurti "politički kalkuliše" i šteti Kosovu na putu ka Savjetu Evrope, da bi ostavio Zajednicu srpskih opština neformiranu što je bilo i njegovo predizborno obećanje.

"Mislim da će ovo obećanje ostati do sljedećeg mandata nakon nacionalnih izbora, koji će po svoj prilici biti preuranjeni i Samoopredjeljenje će vjerovatno biti prva stranka i vladajuća stranka. Onda ćemo videti da će gospodin Kurti, jedan od nacrta Zajednice poslati Ustavnom sudu na tumačenje, tako da će on biti osnivač i realizator ovog mehanizma", podvukao je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post