Premijer promijenio mišljenje

Politički analitičar Fidan Rama tvrdi da je dan uoči sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope došlo do sukoba premijera Albina Kurtija i predsjednice Vjose Osmani.

Rama tvrdi da se Albin Kurti prvobitno složio sa posljednjim prijedlogom Kvinte iznetim dan prije sastanka Savjeta ministara EU, ali da je potom promijenio mišljenje.

"Bio je to posljednji pokušaj država Kvinte koje su zamolile gospodina Kurtija da bar prihvati kao osnovu Nacrt statuta koji je predložio Miroslav Lajčak. Ovo prihvatanje je podrazumevalo stvaranje zajedničke grupe između članica Savjeta Evrope, Ministarstva za lokalnu samoupravu i opština u kojima postoji srpska većina, koja bi potom po ovom osnovu izradila izmenjeni Nacrt statuta i uputila ga Ustavnom sudu. To su dogovorili Kurti i Konjufca i Osmani. Ono što se usput dogodilo, pošto je Kurtijevo povlačenje ili jednostrano djelovanje u odnosu na Gervallu dovelo do nedostatka povjerenja koje je on pokazao prema predsednici, zemlje Saveta Evrope su doživele kao sprdnju i ovo ismijevanje nije prošao“, ističe Rama.

On pojašnjava da poslednji pokušaj nije bio da se nacrt pošalje na Ustavni sud, već je traženo da se kao osnova prihvati bar deklarativno Nacrt statuta koji je predložio Lajčak, a da bi, kako ističe, nakon toga zajedničke grupe formirale jedan.

"Ni to nije prihvaćeno i ovo je politički nekorektan postupak premijera“, rekao je Rama.