U intervjuu za list

Makedonija ne može postojati kao država, ako se Albancima ne da više političke moći. Ovako je u intervjuu za list "Zëri izjavio bivši američki kongresmen, Joseph DioGuardi, dodajući da će, ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere za 800 hiljada Albanaca koji tamo žive, može se zaboraviti na državu koja se danas zove Makedonija.

Bivši američki kongresmen albanskog porijekla, kaže da ne planira da posjeti Kosovo u bliskoj budućnosti, jer, kako kaže, njegov bi život bio u opasnosti.

"Ne postoji sigurnost za mene na Kosovu. Moj život bio bi u opasnosti. I Milošević me je također okrivio što sam ga poslao u Hag. Nemojte misliti da neki ludi Srbi ili Albanci mogu uzeti novac i napraviti bilo kakvo skretanje pažnje", rekao je između ostalog Joseph DioGuardi.

Također u drugom dijelu intervjua za list "Zëri" Joseph DioGuardi dodaje da "Velika Albanija" sada već postoji.

Prema njemu, granice nisu zaista granice, jer, kako je rekao, one su samo političke granice.

Na pitanje koji je njegov komentar na Veliku Albaniju, Joseph DioGuardi je odgovorio:

"Ovo je jedna diverzija. To je smetnja. 'Velika Albanija' već postoji. To je albanski narod. Tu je. Podjeljen je granicama bez volje Albanaca, poslije Prvog svjetskog rata, ali albanski narod je tu. Ove granice nisu prave granice, jer su one samo političke. Međutim, da li znate šta? Kada bi Albanci imali dobre vođe, onda bi trebali smatrati sebe kao jedna nacija. Danas ih ima 7 miliona na Balkanu, a blizu 15 miliona širom svijeta. Na žalost, postoji 5 miliona Albanaca u Turskoj i ne govore albanski. Albanci su ostali jaki i od Rimljana, i od Turaka i sve do danas. Iz tog razloga osjećam se dobro kada kažem "Ponosim se što sam Albanac"...