KOMENTAR DANA

Grupa naoružanih Srba u maskirnim uniformama na sjeveru Kosova u nedjelju je u selu Banjska blokirala cestu i napala kosovske policajce. U napadu je jedan policajac ubijen, dok su dvojica ranjena.

Ono što je uslijedilo potom bila je brza, efikasna i nadasve uspješna reakcija kosovske policije, koja je u nekoliko sati razbila terorističku grupu i pritom ubila najmanje četvoricu napadača. Zaplijenjena je i velika zaliha oružja, municije i opreme, a zanimljivo je da su pronađene i naljepnice s nazivom misije KFOR pod vodstvom NATO-a, što iza sebe ostavlja ozbiljan obavještajni trag ili, bolje rečeno, smrad.

Naravno, i dalje je puno više pitanja nego odgovora, prije svega, prema čijem nalogu i uz čije pripreme je djelovala ova grupa, ko ju je obučio i naoružao i šta je bio njen krajnji cilj. Proizvodnja sukoba i haosa na Kosovu? Uvlačenje NATO-a u sukob? Navlačenje Kurtija da napravi grešku u koracima i prijeđe crvenu liniju?

Šta god da je odgovor, zaključak je da su podbacili epohalno. Za razliku od „Bugojanske grupe“, skupine ustaških migranata koji su u junu 1972. upali u Jugoslaviju i narednih više od mjesec vršili napade na jugoslavensku miliciju, a potom i JNA, s ciljem dizanja „hrvatskog ustanka“, ovaj pokušaj trećeg srpskog ustanka epohalno je propao.

Reakcija kosovskih vlasti i snaga sigurnosti demonstrirala je da je Kosovo snažna, suverena i organizirana država te da bilo kakvi pokušaji njene buduće destabilizacije i stvaranja haosa mogu završiti jedino onako kako su završili i teroristi iz Banjske.

Kosovo – teroristi 1:0.

Piše: Danijal Hadzovic, Avaz.ba