Lični stav

Kada slušate intervju Albina Kurtija za "Sky news" i Joea Bidena kako se obraća Kongresu, teško je raspoznati ko je od njih lider svjetske sile.

Ova megalomanija malog Albina, premijera takođe male zemlje, da se bavi samo velikim globalnim pitanjima postaje naša noćna mora.

Umjesto da se fokusira na teme premijera, da se u spoljnoj politici ponaša u skladu sa reprezentativnom težinom i da sarađuje sa zapadnoevropskim partnerima, dok se u unutrašnjoj politici bavi privredom i građanima, jer je zahvaljujući tom obećanju došao na vlast, Albin je i dalje zaokupljen ličnim protagonizmom i stavlja sebe u centar pažnje.

I dok on vrijeme na mjestu premijera provodi u kompleksu veličine, nema diplomatske aktivnosti, nema kontakta sa Vašingtonom i nema smislene poruke Vlade Kosova za partnerstvo sa Zapadom i uključivanje Kosova u eventualni ubrzani proces članstva u EU i NATO.

Umjesto toga, Albin nastavlja sa parapolitičkim ponašanjima i alternativnim djelovanjem za institucije, kao što je slučaj u segmentu bezbjednosti i odbrane.

Ni od jedne zemlje NATO tokom procesa pristupanja nije zatraženo da stvori dobrovoljne fondove, već da garantuje demokratsko funkcionisanje državnih institucija, reformu vojne strukture prema standardizovanim kriterijumima, uključujući budžetska sredstva u državnoj liniji.

U ovom dramatičnom periodu, Kosovo ne pokazuje liderstvo da se faktorizuje kao zemlja koja proizvodi unutrašnju bezbjednost i partnerstvo, komponenti bez kojih ne može biti procesa evroatlantskih integracija.

Piše: Anton Berisha, nekadašnji zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online