HIT PRIČA S OSTRVA

Nogometaši Wrexhama drugu godinu zaredom ostvarili su promociju u viši rang te je tako nastavljena bajka holivudskih glumaca Ryana Reynoldsa i Roba McElhenneyja, koji su vlasnici kluba.

Wrexham, inače jedan od četiri profesionalna velška kluba koji se takmiče u engleskom nogometu (uz Swansea, Cardiff i Newport), prošle sezone ispisao je klupsku historiju plasiravši se u profesionalni rang nogometa iz amaterskog.

Velšani su ušli u englesku Ligu 2 (četvrti rang takmičenja), a nakon samo jedne sezone nastavili su svoj veliki uspon i izborili promociju u treći rang (Liga 1).

Reynoldsova i McElhenneyjeva omiljena "igračka" izborila je plasman u treći rang engleskog nogometa pobjedom nad Forest Greenom rezultatom 6:0. Uslijedilo je veliko slavlje na Racecourse Groundu, domu ovog vrlo ambicioznog kluba.

No, holivudske zvijezde se tu ne žele zaustaviti pa tako planiraju u narednih nekoliko godina doći i do Premier lige. Da takav skok nije nemoguć, dokaz je Bournemouth koji je za samo šest godina od praga amaterskog nogometa stigao do sredine tabele u Premier ligi.

Naravno, svaki novi rang iziskuje bolja imena i pojačanja, a nakon što su ušli u cijelu priču, holivudski glumci su otkrili kako im je velika želja dovođenje Lionela Messija u Wrexham.

Za to bi bilo potrebno da se ekipa u naredne dvije godine plasira u Premier ligu, kako bi imali bilo kakve šanse da slavnog Argentinca dovedu, makar na zalasku karijere.

Kada su iz Sports Illustrateda glumce pitali koje im je najveće željeno pojačanje dok su na čelu Wrexhama, obojica su odgovorili Lionel Messi.

"Messi. Sviđa mi se njegova veličina", rekao je McElhenney, na što je Reynolds dodao: "I ja isto želim".

Uz Wrexham, u viši rang iz Lige 2 promociju su izborili Stockport i Mansfield, dok će u suprotnom pravcu iz trećeg u niži rang Carlisle, Port Vale i Fleetwood Town.

Inače, Wrexham je osnovan 1864. godine i treći je najstariji nogometni klub na svijetu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća je igrao u drugom razredu engleskog nogometa, a posljednji put je u tom rangu igrao u sezoni 2003/2004.