Uslovi za ulaganje

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa predstavnicima dijaspore tokom boravka u Hanoveru i pozvao ih da se uključe u kosovsko društvo, učestvuju na popisu stanovništva, ali i u evropskim izborima u junu ove godine, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije premijera, Kurti je dijasporu prvo informisao o najnovijim dešavanjima u zemlji, rezultatima vlade za više od tri godine, kao i vladinim socijalnim i razvojnim politikama, uključujući zapošljavanje mladih i vezu između obrazovanja i tržišta rada inspirisanih modelima dualnog obrazovanja koje nalazimo u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji.

"Premijer je pozvao i ohrabrio emigrante da investiraju na Kosovu. On je pozvao one koji imaju biznis u Njemačkoj da otvore filijale na Kosovu, gdje se nude povoljni uslovi za ulaganje. U vrijeme kada je u toku proces popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, premijer je iskoristio priliku da podsjeti i pozove iseljenike da se prijave preko onlajn platforme ediaspora.rks-gov.net do 17. maja. On je naglasio da nam ovaj proces omogućava da znamo koliku imamo dijasporu i da je odlučujući za razvojne politike naredne decenije“, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, povodom evropskih izbora 9. juna, Kurti je poručio svima koji su državljani Evropske unije da ostvare svoje biračko pravo i da budu učesnici u demokratskim procesima svojih zemalja i evropskog kontinenta.

"Premijer Kurti je zahvalio svim učesnicima na toplom gostoprimstvu u Hanoveru, na njihovom aktivnom interesovanju za dešavanja u svojoj zemlji i na kontinuiranom doprinosu i velikom radu koji je svaki pripadnik dijaspore radio i nastavlja da radi godinama, bez prestanka za Kosovo", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri