Radost Kosovara na relaciji EU čini se da je "osuđena" da ne traje dugo, čak i nakon što je Unija 27 evropskih zemalja objavila kartu Srbije bez Kosova, tačnije gdje se daju podaci o jednoj državi koja teži članstvu u EU.

EU je ove godine, tačnije 29. februara načinila još jednu podjelu, ali sada Kosova, tačnije tu gdje Kosovare najviše boli, sjevera Kosova.

U saopštenju objavljenom na internetskoj stranici Europske komisije postavljen je i "poziv za prijedloge koji će pridonijeti unaprijeđenju doprinosa u poljoprivredi i razvoju ruralnog sektora", koji će biti realizovan posebno na sjeveru i posebno za ostatak Kosova, iako se radi o istom projektu, piše "Zëri".

Ovaj poziv EU-a ima za cilj povećanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i zaštite okoliša. Riječ je pozivu na objave: "Europe Aid/132-547/L/ACT/XK"

Tačnije, ovaj "tender" Evropske komisije u vrijednosti od 4.5 miliona eura, novcu iz fonda "Instrument predpristupne pomoći" (IPA) podijeljen je na pet područja, prvi je podsektor koji ima veze sa industrijom mesa, drugi mliječnih proizvoda, treći voća i povrća i četvrti žitarica.

Evropski "tender" ima i peto područje koji uključuje sve navedene grane, ali će biti poseban za "Kosovo sjeverno od rijeke Ibar".