Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, je izjavio da Policija Kosova traga za svim svojim radnicima koji su ujedno i radnici MUP-a Srbije kako bi ih identifikovala i odstranila sa posla.

Policajci koji će biti uklonjeni, prema njegovim riječima, biće zamjenjeni policajcima iz redova iste zajednice iz koje dolaze.

Ove komentare Rexhepi je da tokom izvještaja pred Parlamentarnom komisijom za evropske integracije.

"Ima policajaca koji uzimaju plate i iz Policije Kosova i MUP-a Srbije. Ali mi radimo sve kako bi ih identifikovali i odstranili iz Policije Kosova, tako što ćemo regrutovati nove ljude iz iste zajednice koji nisu inkorporirani u kriminalne strukture i nisu pod uticajem Beograda", rekao je Rexhepi.

On je podvukao da, ako postoje oni koji su u strukturama MUP-a Srbije i kosovske policije biće uklonjeni i neće imati mjesto u Policiji Kosova.

Ministrar Rexhepi je također obavijestio komisiju i o stanju na sjeveru i krijumčarenju koje se gore odvija.

"Krijumčarenje nije u potpunosti zaustavljeno, već je smanjeno maksimalno u odnosu na prethodne godine. U svim dijelovima na sjeveru postoji krijumčarenje, i u selu Suhodol ima krijumčarenja, ali ne na tom nivou kako je bilo, kada jue situacija bila alarmantna", rekao je Rexhepi, nakon što je pitanje postavila poslanica Pokreta Samoopredjeljenje, Alma Lama.

Ona je upitala ministra RExhepija do koje je mjere otišlo krijumčarenje na sjeveru. Osim pitanja ona je imala i jedan komentar, rekavši ministru kako su krijumčari pronašli alternativne puteve, čak i da prolaze pored njegove kuće u naselju Suhodol, u sjevernom dijelu Mitrovice.