O telekomunikacijama, energetici i pravosuđu

U Briselu se u nastavlja ključna faza dijaloga Beograda i Prištine na ministarskom nivou posvećena električnoj energiji i telekomunikacijama.

Od ponedjeljka do kraja sedmice vodit će se serija intenzivnih pregovora radnih grupa Beograda i Prištine, a novi susret premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem očekuje se u četvrtak, 20. juna.
Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da je srpski tim definirao novi  - kompromisni prijedlog za rješenje u oblasti telekomunikacija.
On je nakon prethodne runde dijaloga o ovim temama obavijestio novinare u Briselu da nije došlo do približavanja stavova dvije delegacije o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i licenci za rad provajdera mobilne telefonije u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom.
Prema ranije dogovorenom planu implementacije Briselskog sporazuma, dogovor o struji i telefoniji morao bi biti postignut polovinom juna.
U Briselu će se voditi i ekspertski dijalog o pravosuđu, gdje je glavno pitanje zakon o amnestiji koji Priština treba da donese, a koji treba da obuhvati pripadnike srpskih pravosudnih i sigurnosnih struktura koji će prema Briselskom sporazumu biti integrirani u kosovski sistem u okviru buduće Zajednice srpskih opština.
Ukoliko do četvrtka bude još neriješenih pitanja, njima će morati da se pozabave Dačić i Thaci na radnoj večeri kod visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.