Demonstracija sile

Taktička vježba Kosovskih snaga bezbjednosti, izvedena prošle nedjelje u blizini Mitrovice, je kulminacija pritisaka na sjever Kosova, pišu beogradske "Novosti".

Pozivajući se na obavještene izvore bliske međunarodnim snagama, "Novosti" pišu da je oko 1.000 pripadnika KSB, koje Priština naziva svojom vojskom, pod punom borbenom opremom prošlo kroz južni dio Mitrovice.
"Američke uniforme, naoružanje i način kretanja u grupama sa karakterističnim naredbama gestikulacijom ukazuju ko ih je obučavao. Izveli su taktičku obuku na pravcu južna Mitrovica - Bair - Vaganica. Taj teren po karakteristikama veoma nalikuje na pravac Suvi Do - Brđani - Zvečan, gdje u posljednje tri godine traje intenzivno naseljavanje Albanaca. Prema svim procjenama, to bi bio najpovoljniji pravac eventualnog napada na sjever", prenose "Novosti" . 
Taktička vježba KSB do sada je najozbiljnija demonstracija sile. Međutim, jasno je, Priština, niti može, niti sme da preduzme ijedan korak bez dopuštenja SAD, piše list. 
On navodi da se prepričava scenario po kome bi albanske jedinice poslužile kao pešadija za izazivanje incidenta, s ciljem da se umješa Kfor i riješi "srpski problem". 
"Upravo je tako nešto nagovestio Thaçi, koji je prethodnih dana izjavio da bi nepostizanje dogovora moglo da dovede do pogoršanja situacije i da će Priština u tom slučaju morati da uspostavi vlast i na sjeveru Kosova. Zato se sa zanimanjem očekuje dolazak američke 525. borbeno-izviđačke brigade, čijih oko 600 pripadnika treba da bude respoređeno u kampu Noting Hil kod Leposavića", navode "Novosti".