FRANCUSKO-NJEMAČKI PLAN

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na samitu koji se održava danas i sutra, 9.i 10. februara, razgovarat će, između ostalog, i o dijalogu Srbije i Kosova.

Zvaničnici EU su potvrdili da je ova tačka uvrštena u dnevni red u posljednjem trenutku. Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije bit će obuhvaćen i u zaključcima sa samita.

S obzirom da je u posljednje vrijeme, više nego ikada ranije, normalizacija odnosa Kosova i Srbije stavljena u fokus - a sve nakon objavljivanja francusko-njemačkog plana, evropski zvaničnici su zaključili da je neophodno naglasiti i težiti ka napretku u odnosu ove dvije države.

"Evropski vijeće pozdravlja evropski prijedlog za postavljanje odnosa između obje strane na novu i održivu osnovu kao historijsku šansu koju obje strane trebaju iskoristiti u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive", navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Također će se, putem zaključaka, apelovati za obje strane stranama da "u potpunosti i bez uslova sprovedu", obaveze na koje su one se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

Premijer Kosova Albin Kurti je ranije tokom ove sedmice, nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom, izjavio da prihvata prijedlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Inače, u francusko-njemačkoj inicijativi koja je trenutno u fokusu, za Beograd je, kako je to izjavio predsjednik Aleksandar Vučić, najspornija tačka koja se odnosi na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

No, ipak, Vučić smatra da bez obzira kako Srbija odgovorila na taj zahtjev, tok dešavanja je već predodređen.