Građani Kosova glasali za promjene

Bivši američki diplomata Daniel Serwer, je komentarišući vanredne izbore 6 oktobra, rekao da su građani Kosova glasali za promjene.

Međutim, on kaže da će se nova vlada suočiti sa dva glavna izazova, a to su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i nepotizma i postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.
"Nadam se da će nova vlada, uraditi veliki posao dokumentovanja i osuđivanja korupcije na visokom nivou. Nepotizam se još više povećao. Kosovo je društvo u kome su porodične veze još uvek jake. I zapošljavanje rođaka smatra se porodičnom obavezom, a to delo se smatra korupcijom tek kada to neko drugi uradi", rekao je Serwer, izveštava Gazeta Express.
Poznavalac prilika na zapadnom Balkanu smatra da je dijalog prioritet nove vlade kao i normalizacija odnosa sa Srbijom.
"Dijalog sa Srbijom biće još jedan prioritet, dok Brisel i Vašington vrše pritisak za potpunu normalizaciju odnosa Prištine i Beograda. Međutim, oni insistiraju na dva različita rešenja. Vašington je za razmenu teritorija, što je ideja koju će pogurati novoimenovani specijalni izaslanik. Brisel u međuvremenu traži rešenje koje čuva teritorijalni integritet Kosova. Ova vrsta podele između EU i SAD nije dobar znak ", piše Serwer.
Prema njegovim rečima, da bi zadovoljila građane, svaka vlada moraće da ostvari rezultate u ekonomiji, što je sektor za koji Server kaže da je Kosovo godinama imalo negativne rezultate.
U međuvremenu, Serwer vidi kao lošu vest to što je preko 90 odsto kosovskih Srba glasalo za stranku pod kontrolom Beograda.
Prema njegovim rečima, Vučić to vidi kao pobedu, ali Server kaže da to više doživljava kao autokratsku kontrolu Beograda nad kosovskim Srbima.