Dramatičan snimak

Najstariji led na Arktiku sve više nestaje, a to predstavlja velik problem, jer je stariji led bitno otporniji na otapanje od mladog leda.

U svijetu je već jako dobro poznato kako se led na Arktiku sve više topi, ali dosad se nikad nije moglo vidjeti vrlo jasno kako se taj proces odvijao tijekom posljednjih 30 godina. Američki NOAA (National Ocean and Atmospheric Administration), napravio je video koji prikazuje posljednjih 27 godina otapanja leda u jednoj minuti, a njihova snimka pokazuje svu dramatičnost promjene u ledenom pokrivaču.
Godine 1988. led koji je bio star najmanje četiri godine, činio je 26 posto arktičkog leda. Prošle, 2013. godine, taj led činio je svega sedam posto arktičkog leda.
Kako je stariji led puno deblji od mlađeg, on se i teže topi pa je njegovo drastično smanjenje stoga i velik problem, jer se sav mlađi led ljeti u potpunosti otopi. More bez bijelog ledenog pokrivača upija više sunčevog zračenja i vodi prema sve većem zagrijavanju površine.
Sukladno padu količine starijeg leda, i sama površina ledenog pokrivača na Arktiku je u konstantnom padu. Iako je ove zime SAD s Arktika poharao polarni vrtlog, na većini arktičkog područja zapravo je toplije nego što je to uobičajeno za ovo doba godine.