Nauka

Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobit će dodatnih milion švedskih kruna, čime će ukupna finansijska nagrada porasti na 11 miliona kruna (920.000 eura), objavila je u petak Nobelova zaklada koja upravlja dodjelom nagrada.

Novčani iznos nagrada se povećavao i smanjivao posljednjih godina, a članovi odbora nagrade rekli su da se iznos ove godine povećava kako bi odražavao jači finansijski položaj Zaklade, piše Reuters.

U 2012. nagradni fond smanjen je s 10 miliona kruna na osam miliona jer je Zaklada nastojala ojačati svoje finansije. Iznos nagrade povećan je na 9 miliona 2017., a 2020. na 10 miliona, koliko je iznosio i prije 2012. godine.

Tokom posljednjeg desetljeća švedska je kruna izgubila oko 30 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro, što znači da se najnovijim povećanjem vrijednosti nagrade dobitnici izvan Švedske neće osjećati puno bogatijima.

Godine 2013. nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i miru, koje su prvi put dodijeljene 1901., bile su vrijedne oko 1,2 miliona dolara, unatoč smanjenju iznosa u švedskoj valuti na 8 miliona kruna.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je od ovogodišnjih nagrada i bit će objavljena 2. oktobra, a idućih dana slijede nagrade za fiziku, hemiju, književnost i mir.

Reuters