Turska naučnica Canan Dagdeviren, koja je poznata po svom revolucionarnom radu na nosivim medicinskim tehnologijama, izumila je nosivi ultrazvučni skener, koji može otkriti rak dojke bez posjete bolnici.

Njeno nedavno otkriće pomaže ženama da ugrade uređaj u svoje grudnjake, s ciljem da pacijenticama s visokim rizikom od raka omogući da sami sebe prate i kontrolišu.

"Promijenili smo formu ultrazvučne tehnologije tako da se može koristiti u vašem domu. Prenosiv je i jednostavan za korištenje te pruža praćenje tkiva dojke u realnom vremenu, umnogome jednostavno za korisnika", rekao je Dagdeviren.

Naučnicu na Massachusetts Institute of Technology (MIT) inspirirala je njena pokojna tetka, koja je umrla u roku od šest mjeseci nakon dijagnoze raka dojke, iako je redovno prolazila skrining.

Neki od najistaknutijih izuma Dagdevirena uključuju nosivi pejsmejker i mašinu koja može dijagnosticirati rak kože za 10 sekundi. Uređaj se zalijepi na kožu kao tetovaža i daje rezultate za manje od 10 sekundi.

Ona je ujedno i prva turska naučnica koja je izabrana za članstvo u Harvard Young Academy.