Prvi na južnom polu

Lunarni rover je izmjerio temperaturu od 70 stepeni, dok je do sada vladalo mišljenje da ona na južnom polu Mjeseca može biti između 20 i 30 stepeni, objavila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja.

Indijski lunarni rover, koji je na Mjesec dopremila letjelica u okviru misije Chandrayaan-3, poslao je na Zemlju prve naučne podatke koji mijenjaju ideje o Mjesečevom južnom polu. Tamo je izmjerio temperaturu od 70 stepeni, dok je do sada vladalo mišljenje da može biti između 20 i 30 stepeni, objavila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO).

Na platformi X (Twitter) ISRO je naveo kako se mjeri temperatura gornjeg sloja tla Mjeseca oko južnog pola da bi se razumjelo termičko ponašanje površine satelita. Rover je opremljen temperaturnom sondom sa mehanizmom koji može mjeriti temperaturu tla Mjeseca do dubine od 10 centimetara.

Rover će prikupljati podatke najmanje 14 zemaljskih dana.

Prema indijskim naučnicima, u području južnog pola Mjeseca pronađeni su dijelovi stijena, što može pomoći u proučavanju formiranja Mjeseca.

Osim toga, ekspedicija bi trebala nastaviti misiju Chandrayaan-1 u potrazi za vodom na Mjesecu.

Dobiveni podaci sugeriraju da je u pojedinim kraterima prisutna smrznuta voda. Ukoliko se pronađe led, naučnici će imati jedinstvenu priliku da analiziraju i razumiju historiju vode u Sunčevom sistemu.

Indijska svemirska sonda sletjela je prošle srijede u blizini južnog pola Mjeseca, čime je Indija, nakon SSSR-a, SAD-a i Kine, postala četvrta zemlja na svijetu koja je uspješno sletjela na Mesec – posle SSSR-a, SAD i Kine. Indija je prva zemlja čija je svemirska sonda meko sletjela na južni pol Mjeseca.